Arbejdstid
19   51

Ziegler og Bondo: Fremdrift i arbejdstidsforhandlingerne

27. april er den planlagte slutdato for forhandlingerne om lærernes arbejdstid, og Michael Ziegler og Anders Bondo håber stadig på et resultat til tiden. Anders Bondo understreger, at medlemmerne skal involveres trods corona-udfordringer. Forhandlerne mødes igen i dag.

Trods corona-nedlukningen af landet mødes formand for KL's Løn- og Personaleudvalg Michael Ziegler og formand for DLF Anders Bondo Christensen til en række planlagte forhandlingsmøder. Møderne afholdes med sikker afstand og store mængder af håndsprit. Begge vurderer, at møderne er vigtige.

De har aftalt, at de ikke fortæller, hvad de forhandler om, men de siger samstemmende, at stemningen er god, og at målet er at lande en arbejdstidsaftale til lærerne senest den 27. april.

Artiklen fortsætter under banneret

Som noget nyt er der i forhandlingerne hyret en facilitator ind. Forhandlingseksperten Søren Viemose hjælper parterne gennem processen. Selv om Anders Bondo kalder sig selv en gammel garvet forhandler, mener han, at den eksterne bistand fungerer rigtig godt. Også Michael Ziegler sætter pris på hjælp udefra:

"Det går godt. Der er en god stemning og en god dialog. Det at have en facilitator fungerer faktisk rigtig godt. Så skal vi ikke fokusere på, hvordan forhandlingerne bliver ført frem. Det er der en anden, der gør. Vi kan fokusere på indholdsdelen", siger Michael Ziegler.  

Anders Bondo er enig:

"Vi har en vilje til at lytte til hinanden. Vi er enige om, at vi denne gang skal finde nogle fælles svar.  Jeg tror også, at Lærerkommissionens arbejde har gjort en forskel.  Vi har fælles analyser og fælles billeder på de udfordringer, vi skal have løst. Det er en god baggrund", siger Anders Bondo.

Input til forhandlingerne

Der kører sideløbende to spor: Der er tekniske forhandlinger, og så er der politiske forhandlinger.

"Vi skal lave en fuld og hel arbejdstidsaftale. Vi koncentrerer os om i de politiske forhandlinger. Mens teknikerne sidder med elementer som områdebestemmelser og overtidsbestemmelser", siger Anders Bondo.

Både KL og DLF ønsker at drage virkeligheden ind i forhandlingerne.  

I DLF bliver der i disse dage holdt regionale møder for kredsrepræsentanter om arbejdstidsforhandlingerne. Det foregår over Skype. Der bliver også holdt medlemsmøder, hvor medlemmer kan tilmelde sig. Anders Bondo er glad for, at det kan lade sig gøre at gennemføre møder, selv om man ikke må mødes fysisk.

"Vi havde det første virtuelle medlemsmøde i går. Der var medlemmer fra både Frederikshavn og Gribskov. Der var ikke så mange deltagere, men vi havde et godt møde. Vi prøver at gøre alt, hvad vi kan. Lige nu sidder to grupper med kredsrepræsentanter og arbejder med, hvordan vi kan tænke arbejdstid".

Og i morgen, når parterne mødes til et heldagsmøde, vil der undervejs blive inviteret skolefolk fra forskellige kommuner med til mødet på Skype. Det sætter Michael Ziegler pris på.

"Hele vejen igennem har det været vigtigt at sikre, at det vi taler om, er praksisnært og bygger på noget, der kan fungere. Samtidig skal man have blik for, at når man taler med nogen, så kan man ikke lige kalkere det over i 98 kommuner. Men det er altid nyttigt at trække på erfaringer", siger Michael Ziegler, som også arbejder på den måde som borgmester i Høje-Taastrup. "Livet foregår ikke på rådhuset, det foregår derude. Derfor skal man som borgmester hele tiden have billeder fra virkeligheden. Jeg er meget optaget af at komme ud at se ting, for så har man det med sig, når man sidder og skal tage beslutninger på rådhuset. Det er det samme her. Det har en stor værdi, når man sidder med materien".

Corona-udfordringer styrker samarbejdssporet

Men det er ikke kun lærernes arbejdstidsaftale Michael Ziegler og Anders Bondo har snakket om i den forløbne uge. Regeringen indgik i sidste uge en aftale med arbejdsmarkedets parter om, at offentligt ansatte kan blive tvunget på ferie indtil 13. april. Hverken Skolelederforeningen eller Danmarks Lærerforening regnede med, at det ville få konsekvenser for de lærere, der nødunderviser elever. Men DLF fik mange henvendelser fra lærere om, at kommuner prioriterede afvikling af lærernes ferie over nødundervisning. Det førte til, at KL, Skolelederforeningen og Danmarks Lærerforening sammen sendte et brev ud til skoler og kommuner i onsdags, hvor de understregede vigtigheden af nødundervisning.

Selv om Anders Bondo gerne havde set, at den fælles udmelding var kommet hurtigere, så er han mener han, at udmeldingen viser, at samarbejde virker.

"Det var godt, at det samarbejde vi har fået opbygget også kunne bruges i den situation. Jeg kan godt forstå. at man nogle steder kunne ønske en højere grad af lokalt samarbejde, mens det andre steder fungerede. Man skal huske, at kommunerne også er ekstremt pressede. Det er kommet til at gå for stærkt, så man i nogle kommuner ikke fik etableret det nødvendige samarbejde. Det viser jo, hvor vigtigt, det samarbejdsspor, vi snakker om i forhandlingerne, er".

Michael Ziegler mener også, at det er vigtigt at vise, at parterne kan indgå aftaler.

"Det er vigtigt både signalmæssigt, men også i forhold til situationen efter sundhedskrisen, at vi kunne vise, at de offentlige arbejdsgivere og de faglige organisationer kunne lave en aftale, der på en eller måde har en parallelitet med det private område. Så var der nogle udfordringer umiddelbart efter på lærerområdet, som gjorde, at vi var nødt til at have nogle drøftelser. Det er ikke nødvendigvis nemt. Men forløbet viste, at vi faktisk har et ret godt samarbejde. Det viste, at selv i den situation kan vi finde løsninger", siger Michael Ziegler.

Deadline holder

Begge går stadig efter at lande en arbejdstidsaftale senest den 27. april.

"Hvis det ikke sker, så er det nedlukningen af Danmark, der gør, at vi ikke kan nå at gennemføre den nødvendige inddragelse af medlemmerne og de tillidsvalgte. Selvfølgelig løber vi ind i vanskeligheder i forhandlingerne. Det gør man altid. Men viljen til at lave en aftale er der", siger Anders Bondo.

Michael Ziegler mener, at en deadline er vigtig for forhandlingerne.

"Vi bør kunne nå i mål. Corona-situationen ændrer ikke på tidsplanen. De møder, der er booket, bliver stadig afholdt. Progressionen bliver ikke bremset. Det er muligt, at situationen er bøvlet, men vi holder de møder, vi skal, og der er ikke ændret på deadline. Det er vigtigt i sådan et forløb, at man holder sig for øje, at vi skal være færdige og holder dampen oppe", siger Michael Ziegler.   


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ