Blog
0   5

Je suis Palle. Bilag 1

Abonner på nyt om Jens Raahauge i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Der er dukket et par mail op, hvori jeg bliver bedt om at være lidt mere konkret omkring arbejde med Palle alene i verden. Så her er et bilag om første opslag.

På billederne ser vi Palle vågne op - i 1942 (th.) og i 1974 (tv.). Hver for sig er der selvfølgelig ting at bemærke, men når billederne stilles op ved siden af hianden, kan vi få øje på en udvikling, som måske afslører noget, vi i første omgang ikke tænkte over.

På alle klassetrin har jeg anvendt de to udgaver af bogen. Og i alle tilfælde er der gengangere i iagttagelserne:

Udvikilngen viser, at Palle i hhv. -42 og -74 har tilknappet og åbentstående pyjamas, ligger i udtræksseng og tremmeseng, har værelse med billede og med vindue, har dynen stoppet ned om sig og slået til side, har tøjet lagt sammen og smidt på en stol osv.

Udviklingen går fra tilknappethed til mere frihed. Eleverne kan gennem deres iagttagelser få skabt overraskende spørgsmål til interviewpersoner, som har haft en barndom, der matcher et billede. Fx lød et af spørgsmålene: Hvorfor sov du med den øverste knap knappet?

Artiklen fortsætter under banneret

Sådan et spørgsmål afstedkom en lang erindring om aftener, hvor man blev puttet af sin mor, som knappede pyjamassen, stoppede dynen ned, fordi der ikke var varme på værelset, lagde tøjet pænt sammen, bad aftenbøn, sang en sang eller fortalte en historie, slukkede lyset og så godnat, mens interviewpersonen fra -74 kunne huske, at man der var en godnatudsendelse, før man fik læst en historie og selv lagde sig i sengen, måske med et Anders And-blad og med en sengelampe tændt.

Udviklingen gik fra tæt voksenkontakt og kontrol til aftagende voksenkontakt og mere frihed.

Denne udvikling bliver særdeles tydelig, hvis eleverne laver en illustration til en Palle i 2020.

Illustrationerne har jeg hentet fra Billedbogens Univers, som jeg fik udgivet på forlaget Ibis (1987/1994). Forløbet har jeg skrevet om flere steder, bl.a. i Anne Mørch-Hansen (red): Billedbøger & Børns billeder. Høst & søn (2000). 

  


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.234 andre er allerede tilmeldt