Opslutning om krav til arbejdstid

Massiv tilslutning til kravene om ny arbejdstidsaftale

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Jeg bliver ærlig talt lidt urolig«, sagde Per Sand Pedersen til formanden, da hovedstyrelsen var cirka halvt igennem behandlingen af de krav til en ny arbejdstidsaftale, som den skal indstille til kongressen.

»Jeg bliver urolig, for nu har du to gange inden for ti minutter indirekte citeret Martin Rømer. Du advarer mod, at vi giver dig et så snæver mandat, så du ikke kan forhandle, og du taler ganske vist ironisk om, at det er be­sværligt, når man inddrager medlemmerne i processen«, sagde Per Sand smilende, og latteren bragede også selv om der var meeeget varmt i hovedstyrelsessalen, selv om sagen er alvorlig, og selv om behandlingen tog lang tid. Fagligt udvalg havde foreslået syv overordnede og principielle krav, som så bliver forklaret i et baggrunds­papir.

Mange hovedstyrelsesmedlemmer havde hilsner med fra baglandet om, at kravene kunne have været mere konkrete, men hele vejen rundt var der stor tilslutning til det principielle i arbejdstidsønsket. Kun Ole Holdgaard meddelte, at han var imod.

»Det skal være meget mere konkret, hvis jeg skal være med. KL har bebudet et krav om tilstedeværelse på skolen i 226 dage. Men det vigtigste er, at lærerne skal tildeles individuel tid«, sagde han blandt andet.

Anders Bondo Christensen understregede, at hovedstyrelsen ikke var ved at give ham et forhandlingsmandat, og at man nødvendigvis må være meget generel i fasen med formulering af kravene.

»Tidligere krav har været mindst lige så brede som dem, vi opstiller nu. Jo mere konkrete krav vi præsenterer her, des mere snævrer forhandlingerne sig ind. Hvis vi for eksempel lægger os fast på bestemte timetal, er forhandlingerne hurtigt overstået, men jeg indgår ikke en aftale, der giver lærerne ringere vilkår«, sagde han.

Mange havde ordet med ønsker om uddybninger og mere præcise formuleringer. Jens Færk og Jørgen Stampe efterlyste begge præciseringer af ledernes krav til arbejdstiden. Efter at en række uddybninger og ændringer var blevet indarbejdet i fuld enighed, udestod ét punkt: Ole Holdgaard holdt fast ved, at der skal være et minimum af individuel tid til alle. Formanden argumenterede for, at den enkeltes forberedelse og tryghed mod udnyttelse vil blive sikret på andre måder, ellers ville han ikke komme tilbage med nogen aftale. Men Ole Holdgaard krævede alligevel afstemning. Hans ændringsforslag fik én stemme. Søren Eriksen, Jan Niedersøe, Jørgen Lykkebo og Per Sand Pedersen stemte hverken for eller imod, men de 18 øvrige nedstemte Holdgaards forslag. Derefter kunne kravene vedtages med alle stemmer for. Ole Holdgaard undlod at stemme.

Kravene med uddybende forklaringer bliver udsendt til samtlige til­lids­repræ­sentanter og kongresdelegerede i denne uge. De kan også læses på www.folkeskolen.dk efter dette referat og på www.dlf.org, hvor man skal klikke på »Arbejdstid 2004«.

thejsen@dlf.org