Anmeldelse

Jagt juvelen

Op med pulsen

Sjov variation af fangeleg, som dog kræver en del plads og voksenstyring.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

”Jagt juvelen” er en fangeleg med kort. Børn og voksne fra seks til 99 år kan deltage. Spillets varighed er fra ti til 40 minutter.

Fakta:

Titel: Jagt juvelen

Pris: 189

Forlag: Sune Haugaard

Deltagerne deles i to hold, Frost og Ild, der samles på hver sin base. Det anbefales, at man leger ”Jagt juvelen” i et grønt område med forhindringer og gerne med 20 til 40 meter imellem de to grupper.

Frost og Ild vælger eller har en master (for eksempel en voksen).

Hvert hold har lige mange holdkort. Kortene har forskellige værdier. Masteren uddeler et tilfældigt kort til hver deltager.

Deltagerne skal fange én fra det modsatte hold. Når man har fanget en, viser begge deres kort til hinanden. Den, der har kortet med den største værdi, får kortet fra den anden. Vedkommende løber tilbage til sin ”holdmaster” og afleverer begge kort og modtager et nyt og løber ud igen. Den, der mister sit kort, modtager ligeledes et kort fra sin master og fortsætter ligeledes i legen. Legen slutter, når et af holdene har fået det andet holds juvelkort. Det skal altid afleveres til modparten. En pointe, som man opdager, er, at det gælder om at holde lav profil og ikke blive fanget, hvis man i legen modtager sit holds juvelkort.

Jeg har leget fangelegen med to børnehaveklasser i skolens gymnastiksal. Hvert hold fik en voksen som master. Hver klasse udgjorde et hold. Vi kunne også have blandet klasserne, så holdet blev defineret ved holdmasteren. Alle elever er hele tiden i gang under legen, og det gik meget stærkt.

Det er en sjov leg, alle børn er med og får pulsen op. Legen kan gentages, og man kan kappes om, hvem der får det andet holds juvel flest gange.

Min erfaring er, at det blandt de små er vigtigt, at de voksne er holdmastere, fordi det går meget stærkt med at give nye kort til holdet. En større distance mellem baserne vil i den forstand nedsætte tempoet.

Måske er det noget akavet at løbe med et kort i hånden, når man skal ud at fange, men det ødelagde i alt fald ikke legen.

Kortene er nemme at medbringe på ture eller koloni, hvor der er meget plads.