Debat
44   110

Kan læringen køre upåvirket videre, selvom landet (og skolerne) er lukket ned?

Mon ikke bare vi skulle indse, at der er vigtigere ting i livet, end læringsmål? Livet, f.eks.? At ungerne ikke sidder i læringsfabrikken et par uger er sgu ikke nogen katastrofe. Eller rettere sagt, det behøver det ikke at være, for det øgede samvær derhjemme rummer også nogle potentialer (hovsa, gik der lige optimeringskonsulent i mig der?).

Hvis forældrene alligevel er sammen med børnene, så er der jo mulighed for at man lærer noget om at indgå i et fællesskab. Hvorfor er vi lukket ned? Hvem tager vi hensyn til? Hvordan skulle det hjælpe? Hvornår skal man lade være med at forstyrre? Hvad kan man hjælpe med derhjemme? Hvordan underholder man sig uden netflix og PS? Hvor lang tid tager det egentlig at lægge et puslespil med 1000 brikker? Er der ryddet op i værktøjet? Hvordan dyrker man have i en vindueskarm? Kan man snøre sko? Cykle? Gå i trafikken? pudse vinduer? Støvsuge? skrive mails til sine bedsteforældre?  Nå, ja, og her til aften kom endnu en skill til overfladen: "Lær at spise med kniv og gaffel, så du ikke sidder med de beskidte brøndgraverlabber i din Caesar-salad når du er blevet voksen og har fået dig en mand eller kone... Bacon inviterer til at spises som chips, min dreng, men lad være!"

Der er således meget man kan lære selvom skolen er lukket

Artiklen fortsætter under banneret

Men at forestille sig at lærerne skal sørge for at ungerne lærer det de skulle have lært i skolen, det svarer jo til hvis man skulle have haft sin bil på værksted, men i stedet får stumperne sendt hjem, og så får beskeden "drivakslen er slidt ned, den skal skiftes. Det ville mekanikeren have gjort, men nu er der lukket. Du skal bare selv pille hjulet af, og så begynde at skille tingene ad indtil du kan skifte den, og så samle det hele som du skilte det ad - nu har du fået at vide hvad du skal gøre, så det kan vel ikke give problemer nu?"

Der har været andre tidspunkter i Danmarks historie, hvor undervisningen ikke kunne gennemføres som planlagt. Forleden talte jeg en times tid i telefon med min mormor, og hun spurgte til hvordan man løste opgaven med undervisning? Det skal jo ikke være et langt didaktisk partsindlæg her, men efter jeg havde fortalt hende om fjernundervisning, udlevering af materialer, indføring af elevfravær, hjælp til unilog og portaler, så spurgte hun om børnene overhovedet kunne lære noget af det? "Det er et rigtig godt spørgsmål, Mormor. Jeg ved det ikke? Men de bliver holdt i gang, og forældrene bliver opmærksomme på, at det er hårdt arbejde, at undervise, og at det er hårdt for børnene at være i. Så måske det tager toppen af kravene om at børnene skal have erstatningsundervisning, når alt bliver normalt igen? Men du skal ikke være nervøs for om børnene lærer noget, Mormor. Det her bliver en situation, som danner en kollektiv bevidsthed "dengang skolerne var lukkede pga. Corona" og resten af livet, vil mennesker der møder hinanden, når de finder ud af, at de havde alderen til det udbryde: "Så du var også barn under Coronaen?" og vide hvad hinanden mener, lidt ligesom de børn der voksede op under krigen..."

Her afbrød min mormor mig: "Jeg gik i skole hver anden dag, i en barak på vestre kirkegård, for parallelklassen skulle have skole de andre dage. Og det blev vi ikke dummere af. Vi hjalp til derhjemme, fulgte med i nyhederne. Vi lærte om verden! Både den helt nære som husholdning og arbejdsmarkedet, men også den storpolitiske virkelighed, krigens gang og alt det der. Og bagefter har mange af os brugt det meste af deres liv på at finde ud af hvad der skete, hvorfor og hvordan vi undgår det igen."

Præcis Mormor. Når denne her krise har lagt sig, så vil de børn der vokser op under den, være bevidste om at samfundet har vitale funktioner som skraldemænd, politi, sundhedspersonale, omsorgspersoner og politikere. De vil vide at der er vigtigt arbejde at udføre for at vores verden hænger sammen. De vil også vide at det ikke er ligegyldigt, om det er den ene eller den anden politik man fører. Forhåbentlig kan krisen her give anstød til at unge begynder at interessere sig for at sætte deres aftryk. Det kan blive et opgør med curlinggenerationen? Måske stiger motivationen for at blive brandmand fremfor youtuber? Eller sygeplejeske fremfor influencer?

Hvorfor har vi 3 sengepladser på hospitalerne i Danmark pr. 1000 indbyggere, når Tyskland har 12? Det er fordi sundhedsvæsenet i Tyskland er designet af læger, som er mere optaget af at folk bliver raske med den rigtige behandling, og at det i Danmark er designet af økonomer, som er mere fokuseret på at finde smertegrænsen for hvor billigt vi kan behandle...

I en verden der bliver mere og mere individualiseret, kan kollektive begivenheder som denne være med til at ruske op i os og minde os om at vi er flokdyr, som har brug for hinanden. Synergieffekten er jo at to der løfter sammen løfter mere end to der løfter hver for sig. Fra min egen opvækst husker jeg andre store kollektive begivenheder som Berlinmurens fald, EM i 92, Ja til EU, Ungdomshusets endeligt. Du har sikkert et par andre, som du er velkommen til at skrive i kommentarfeltet, men fælles er, at det er noget man blev nødt til at sætte sig ind i, for at kunne tale med. Det var ikke til at komme udenom, så selvom anders and-blade eller søde piger var i synsfeltet, så kaldte den virkelige verden også. Ligesom Coronaen. Corona er ikke kun en øl, og Twin Towers var ikke et tårn til tvillinger. Dannelse er også baggrundsviden om verden, og den har forældre både en forpligtelse til at give deres børn - nu har de også muligheden!

 

Snak lidt med dit barn om det, og så tror jeg minuddannelse, matematikfessor, frilæs og alle de andre portaler kan have alle de log-in-kvaler det skal være, uden dit barn sidder og bliver dummere af den grund.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ