0   259

Ny lærer - og forfatter

Litterær agent Nanna Sølvsteen bag forfatterkonkurrence for nye lærere i samarbejde med Folkeskolen og forlaget Forum

Den ligger der, hos nogle i skrivebordsskuffen, hos andre helt omme i baghovedet i det allermest hemmelige rum drømmen om en dag at se sit eget navn på titelbladet af en bog. Den drøm kan en af årets nyuddannede lærere få opfyldt som vinder af en forfatterkonkurrence udskrevet af en af Danmarks få litterære agenter, Nanna Sølvsteen, i samarbejde med Folkeskolen og forlaget Forum. Vinderen får en forlagskontrakt med normalt forfatterhonorar, og desuden udlodder forlaget Forum et rejsegavekort på 10.000 kroner til en af konkurrencedeltagerne.

»Ideen har egentlig fulgt mig i mange år. Alle har en mening om folkeskolen og en lærer i bekendtskabskredsen, de kan bokse på. Men vi kan ikke se ind i klasselokalet vi mangler førstehåndsindtrykket fra læreren selv af, hvad der sker derinde, både når det har ringet ind, og når det har ringet ud, og læreren sidder derhjemme og tager en dyb indånding før forberedelserne til næste dag«, siger Nanna Sølvsteen. Hun er uddannet journalist og har arbejdet som forlagsredaktør i en årrække. For et par år siden startede hun sammen med Lars Ringhof Danmarks første litterære agentur, der varetager forfatternes rettigheder over for forlagene. Desuden er hun mor til tre børn i folkeskolen.

Artiklen fortsætter under banneret

»Som forældre er vi vildt engagerede i skolestarten og formentlig en frygtelig pestilens for læreren. Jeg tror, at mange for­ældre ville kaste sig over en bog, som kunne hjælpe os til at rette den energi det rigtige sted hen«, siger Nanna Sølvsteen.

Et personligt medie

Hendes ide er, at nyuddannede lærere skriver dagbog fra deres første tid i skolen dagligt, ugentligt, eller bare når de føler sig inspireret til det. Hvis man vil være med i konkurrencen:

»Dagbogsformen er et helt personligt medie uden særlige formkrav og uden barrierer. Her kan man reflektere over de situationer, man møder, for eksempel når folkeskolens rummelighed sættes på prøve, eller når lærerne føler et pres om, at eleverne skal have lært at læse inden udgangen af 1. klasse«.

»Når jeg synes, det skal være en helt ny lærer, der skriver, er det, fordi jeg tror, at man har nogle forventninger og forestillinger, når man kommer der frisk fra fad. Derfor tror jeg, at mødet med virkeligheden bliver trukket skarpere op, og når der hele tiden er ting, der sker for første gang, er det oplagt, at man reflekterer meget over det«, mener Nanna Sølvsteen og håber, at dagbogsformen også vil gøre det muligt at følge forløb, hvor en situation fylder meget i lærerens bevidsthed i en periode, men som måske ville være reduceret til bagateller, hvis læreren skulle se tilbage på dem to måneder senere.

Hvis man har lyst til at skrive dagbog, kan man tilmelde sig forfatterkonkurrencen på www.folkeskolen.dk. Her er det også planen, at vi løbende vil offentliggøre særligt spændende og debatskabende dagbogsblade selvfølgelig efter konkret aftale med forfatteren. Det er ikke meningen, at skriverierne skal hæmmes af, at man hele tiden tænker på offentliggørelse hvis et dagbogsblad skal offentliggøres, bliver det aftalt med forfatteren, om der er brug for anonymisering eller tilladelse fra de personer, der optræder i teksten.

Konkurrencen slutter ved efterårsferien. På det tidspunkt håber Nanna Sølvsteen, at hun har fundet den lærer, som med hende som sparringspartner og redaktør skal skrive dagbog for resten af året og få den udgivet. Men hun håber også, at andre interessante dagbogsblade kan blive samlet til en antologi en debatbog om folkeskolen og lærerrollen. Og det bliver også omkring efterårsferien, at der bliver trukket lod blandt samtlige bidragydere om et rejsegavekort.

De praktiske oplysninger om konkurrencen findes på www.folkeskolen.dk

kravn@dlf.org


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet
Vind hotelophold i julekonkurrencen

Så er det blevet juletid, og folkeskolen.dk har i den anledning en julekalender, hvor du hver dag frem til juleaften kan finde dagens låge-opslag med en præmie på vores Facebookside. Du er også med i lodtrækningen om hovedpræmien, hvor du kan vinde et weekendophold for to på et af de lækre Sinaturhoteller. Tjek vores Facebookside hver dag i december for at være med!

Deltag i konkurrencen