Corona
0   8

Ministeriet fejer tvivl af bordet: Elever undtaget for skolenedlukning skal ikke passes, men undervises

Børn og unge kan have så store udfordringer, at det trods corona-risikoen er bedre for dem at komme i skole end at få nødundervisning derhjemme. Undervisningsministeren skriver i et svar, at de skal passes, men nu slår ministeriet fast, at de skal undervises.

Den nye bekendtgørelse om lukning af blandt andet skoler for at reducere risikoen for coronavirus åbner for, at skolelederen ud fra en konkret og individuel vurdering kan fritage nogle børn og unge fra skolelukningen, så de alligevel skal i skole.

Det kan blandt andet få betydning for elever i specialtilbud, da undtagelsesbestemmelserne blandt andet gælder "børn og unge, hvis dette er begrundet i barnets eller den unges helt særlige sociale, pædagogiske eller behandlingsmæssige behov, herunder begrundet i forholdene i hjemmet".

Artiklen fortsætter under banneret

Elever med psykiske udfordringer eller handicap kan undtages

Det fremgår ikke af bekendtgørelsen om eleverne skal tilbydes undervisning, mens de er i skole, eller om de skal passes. Den samme bekendtgørelse handler nemlig om, hvem der kan blive nødpasset i daginstitutioner og SFO'er.

Forvirringen bliver ikke mindre af, at undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i et svar til den radikale Anne Sophie Callesen om, hvem der præcist kan blive undtaget nedlukningen af skolerne skriver, at ikke er "tilbuddets karakter, men børnenes behov, der er afgørende for, hvorvidt de skal tilbydes pasning".

"Det kan for eksempel være børn og unge med psykiske udfordringer eller handicap eller store sociale problemer i hjemmet, hvor det vil være til skade for barnet eller den unge, at de sendes hjem", skriver Pernille Rosenkrantz-Theil.

Eleverne skal undervises, fastslår ministeriet

På den baggrund har folkeskolen.dk/specialpædagogik bedt Undervisningsministeriet om en afklaring.

Selv om det ikke fremgår af bekendtgørelsen, fastslår ministeriet, at et barn eller en ung, der går i en skole eller på en ungdomsuddannelse, og som er undtaget fra skolelukning, fortsat vil skulle undervises på skolen eller institutionen.

Det gælder således også elever på den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse, STU. Det fremgår både af ministeriets præcisering og af et andet svar til Anne Sophie Callesen fra Pernille Rosenkrantz-Theil.

"Elever, der undtages fra lukning, vil skulle modtage almindelig undervisning, og elever, der er omfattet af lukning, vil skulle tilbydes nødundervisning", skriver ministeren om STU-elevernes situation.

Du kan læse såvel ministerens svar som den nye bekendtgørelse via disse link:


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.274 andre er allerede tilmeldt