Matematik
0   6

Matematikopgaver om insekter er produceret i billedkunst

Eleverne i inklusionsklasserne på Svinninge Skole har savet, limet, tegnet og formet insekter. Alle insekter har seks ben, øjne og følehorn, og de er både blevet udstillet og brugt til matematikopgaver, som eleverne har samlet i hæfter og regnet på.

Kim Bargsteen underviser i matematik, natur/teknologi og er vant til at arbejde kreativt - da han også er udøvende kunstner. Han underviser i inklusionsklasserne, som er for elever der bedst kan arbejde i små klasser med otte elever og med to faste lærere.

Han deltog i Holbæk Kommunes kursus for billedkunst og matematik/naturfag, hvor emnet blandt andet var insekter. Kurset var på to gange tre timer med oplæg fra både en matematikkyndig og en billedkunstkyndig. Kurset var egentlig arrangeret som optakt til Aprilfestivalen/Børneteaterfestivalen, der skulle have fundet sted i april, men som desværre er aflyst pga corona. Men ideerne fra kurset kan jo sagtens bruges i undervisningen.

"Jeg var på kurset sammen med en kollega, og det var rigtig fint at lære at koble det forskellige mere sammen. Det var et kort og kompakt kursus. Med eleverne har jeg lavet insekter i træ. De har tegnet insekter, og så har vi udarbejdet nogle matematik arbejdshæfter med forskellige opgaver. Alle insekter har seks ben, men nogle har kun fået tegnet de fem, så det kan vi også tale om og lave opgaver ud fra. Vi har opgaver til indskolingen med lette regnestykker og til mellemtrin og udskoling er der opgaver blandt andet om målestoksforhold", fortæller Kim Bargsteen.

Et mylder af insekter

Artiklen fortsætter under banneret

Insekttegningerne er blevet udstillet, og det samme er træinsekterne, der er sat op på birkestammer eller ind mellem grønne planter på skolen.

"Eleverne har knoklet og er meget stolte af deres arbejder. De har også regnet alle de opgaver, vi har lavet til deres klassetrin.  Der er alle slags regnestykker med plus, minus og gange. Klassen kan låne et hæfte og regne opgaverne. Det er helt klart et projekt, jeg vil arbejde videre med", siger Kim Bargsteen.

Skolen havde for nylig besøg af Holbæks borgmester, der var rundt at se udstillingen.

Hele ideen var at bruge børneteater som afsæt for kompetenceudvikling af lærerne. Derfor var der arrangeret flere workshops om hvordan nogle enkle greb kunne give en æstetisk tilgang til fag som sprog, kultur, naturfag, matematik og musik. I en workshop skulle underviserne møde teaterdirektørerne Kristoffer og Brian fra Holbæk Teater, musiker Merete Lundberg fra Kulturskolen og billedkunstlærer Mette Blicher. Konkrete produkter skulle så udstilles i forbindelse med Aprilfestivalen. Nu bliver det i første omgang til brug i undervisningen på skolerne, og så kommer festivalen jo på et andet tidspunkt.

"Vi tænker det som en tilbagevendende begivenhed. Fordi vi her har fokus på processen og ikke på produktet, og det betyder, at alle kan være med", siger Mette Blicher, der foruden at være billedkunstlærer også er teatertekniker og kunstner. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.975 andre er allerede tilmeldt

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.498 andre er allerede tilmeldt

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.458 andre er allerede tilmeldt