Sommerlæsning

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sommerferien nærmer sig, og for nogle af os betyder det tid til at læse litteratur af ren lyst. Computer og internettet er ikke umiddelbart det mest oplagte sted at gå på jagt efter god skønlitteratur til ferien, men hvis man interesserer sig for klassisk litteratur, er der ikke nødvendigvis grund til at bevæge sig helt hen på biblio­teket, for det meste af litteraturen er efterhånden til fri rådighed på nettet. Når det gælder dansk litteratur, er det mest oplagte sted »Arkiv for dansk litteratur«, som rummer tekster fra 1100-tallet og frem til 1931. Her finder man både Saxo, Kingo, I.P. Jacobsen og Georg Brandes i fuld tekst. Går man efter ældre dansk lyrik, er Kalliope et godt bud. Begge netsteder udnytter den danske oprethavslovs regel om, at værker bliver offentlig ejendom 70 år efter forfatterens død.

Går læseinteressen i retningen af fremmedsproget litteratur, er der selvsagt mange flere muligheder, herunder Project Runeberg, der siden 1971 troligt har samlet værk efter værk inden for alle mulige genrer fra skønlitteratur til bøger om flyvemaskiner. Blandt de mest populære downloads lige nu er koranen, en bog om pi og Tzu Suns »The Art of War«.

Project Runeberg kan man finde frem til via Internet Archive, hvor der også er henvisninger til andre databaser med tekster. Den nyeste base hører til et femårigt udviklingsprojekt om børnelitteratur, The International Childrens Digital Library, hvis formål er at skabe en platform for en international online-samling af kvalitetslitteratur for børn. På nuværende tidspunkt er der værker på tyve forskellige sprog. Både svensk- og finsksproget børnelitteratur er repræsenteret, men underligt nok ikke dansk.

www.adl.dk

www.kalliope.org

www.archive.org

www.icdlbooks.org

Denne uges NETopNU er skrevet af Carsten Jessen

Powered by Labrador CMS