Blog
0   11

Et sælarie eller et sælarium?

Abonner på nyt om Den Danske Sprogkreds i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Der hersker stor forvirring om brugen af suffikserne -ium og -ie ved danske substantiver.

Indtil 1985 anførte Dansk Sprognvævn, at danske ord med det latinske suffiks -ium skulle bøjes uregelmæssigt: et seminarium, seminariet, seminarier, seminarierne, og formen seminarie– skulle anvendes i sammensætninger som f.eks. seminarielærer.

Det hed altså et kollegium, kollegiet, et gymnasium, gymnasiet, et adverbium og adverbiet.

Analogidannelser

Nogle sprogbrugere havde imidlertid problemer med bøjningerne, og ud fra de bøjede former skabte de så ubøjede former på –ie som f.eks. et seminarie. Det blev anset for at være forkert, og der blev brugt meget energi på at lære børnene de rigtige former i folkeskolen.

Artiklen fortsætter under banneret

Majonæsekrigen

I 1985 mente Dansk Sprognævn, at det skulle gøres lettere at skrive korrekt, og man vedtog en lang række dobbeltformer, herunder skulle man have lyst til at vælge mellem et gymnasium og et gymnasie.

Det var ved samme lejlighed Sprognævnet foreslog den meget berømte valgfrihed mellem skrivemåden mayonnaise og majonæse, og forslagene skabte så voldsomme protester i medierne, at den daværende kulturminister, Mimi Stilling Jacobsen, underkendte  Sprognævnet.

2012-ændringer

Da Sprognævnets kritikere var faldet til ro, og vi havde fået en ny kulturminister vendte Dansk Sprognævn tilbage til emnet –ium / -ie og listede stille og roligt ændringerne ind i Retskrivningsordbogen 2012.

Siden 2012 har det således været i orden at skrive 40 ord med -ium eller -ie efter forgodtbefindende: et akvarium / et akvarie, et gymnasium / et gymnasie, et ministerium / et ministerie og et delfinarium / et delfinarie.

De ord, der ikke var nævnt i listen over de 40 ord, skulle stadig konsekvent skrives med –ium.

Blandt de ord, der ikke kan skrives med -ie er herbarium, millenium og vokabularium.

Hvad er forskellen?

Der er ikke nogen betydningsmæssige eller etymologiske forskelle på ordene i de to grupper. Det handler om optælling af forkerte analogi-dannelser. Når der er mange nok, tillades formerne. Man har sandsynligvis besluttet, at 40 var et pænt rundt tal, og så taget de 40 mest brugte analogidannelser og ophøjet dem til korrekte dobbeltformer.

Interessant nok offentliggør Dansk Sprognævn ikke de tal, der ligger til grund for normeringerne, men hvis vi ser på de svenske forhold, kan vi få lidt perspektiv på sagen.

Svensk

Med hensyn til brug af substantiver af latinsk oprindelse på –ium er svensk og dansk helt parallelle, men her er det lettere at finde frem til en statistik.

Svenska Dagbladet refererede den 25. maj 2012 en undersøgelse af et korpus (en samling af tekster) på 267 millioner ord.

Hur vanliga är då former som ett seminarie? I redaktionell text som tidnings text är de ännu ovanliga, så de accepteras inte bland professionella skribenter. Men om vi återigen tittar på bloggtexterna ser vi att formerna är på frammarsch. Här redovisar jag procent andel ie-former för några ord. … Seminarie  17 %, Stipendie 16 %, Gymnasie  13 %, Kriterie 11 %, Solarie 7 %, Akvarie 7 %, Kompendie 2 %, (Ylva Byrman, Svenska Dagbladet 25. maj 2012).

I Sverige har man valgt at beholde formerne på -ium som de eneste korrekte.

Er den danske normering rimelig?

Det Danske Sprognævns normering forekommer ganske uhensigts-mæssig. En indførelse af dobbeltformer skaber ikke bare frihed for den enkelte sprogbruger, men også et voldsomt krav om fokusering.

Det kan jo ikke nytte noget, at man skriver gymnasium og stipendium i linje 3 og 6, og gymnasie og stipendie i linje 7 og 11.

Hvis det så viser sig, at der i Danmark i virkeligheden var tale om noget, der lignede svenske tilstande, så alle professionelle skribenter overholdt  normen, og at der ville være fra 2 til 17 %, der lavede fejl i deres blogindlæg, så kan det godt forekomme urimeligt, at man normerede efter dem i forhold til det besvær, der siden har hersket for professionelle skribenter.

 

Hvor god er du selv til  ordene med -ium/ie?

Marker rigtige former med R og forkerte former med F. Bemærk, at der siden revisionen af den danske retskrivning i 2012 godt kan være flere korrekte former. Vælg det rigtige svar og se løsningen nedenunder.

1. et akvarium …..,               et akvarie …..     

2. et solarium …..,               et solarie …..

3.  et adverbium …..,           et adverbie …..

4.  et kollegium …..,             et kollegie …..

5.  et delfinarium …..,          et delfinarie ….

6.  et præludium …..,           et præludie …..

7.  et oratorium …..,             et oratorie …..

8.  et sammensurium …..,  et sammensurie …..

9.  et skuffedarium …..,      et skuffedarie …..

10.  et participium …..,        et participie …..

11.  et delirium …..,             et delirie …..

12.  et indicium …..,            et indicie …..

13.  et scenarium …..,         et scenarie ….,      et scenario …..

14.  et sælarium ……,          et sælarie …..

Rigtige svar

1. akvarium / et akvarie 2. solarium / solarie 3. adverbium 4. kollegium / kollegie  5. delfinarium / et delfinarie 6.  præludium  7. oratorium / oratorie 8. sammensurium / sammensurie 9.  skuffedarium 10.   participium 11. delirium / delirie 12.  indicium / indicie 13.  et scenarie  / scenario 14.  sælarium / sælarie.

Artiklen, billedet og testen stammer fra Den Danske Sprogkreds´ blad Sprogkræsen 6, som udkom den 2. marts 2020.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.513 andre er allerede tilmeldt