Luksusliv på nordkysten

Græsted-Gillelejes skolevæsen sætter ind på mange fronter også med Danmarks bedste startpakke

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er mange kreative aftaler på Vest­sjælland har flere kommuner for eksempel aftalt med lærerkredsen at droppe næsten alle tillæg til fordel for en startløn på trin 30. Men med et samlet blik på løn, arbejdstid og andre tilbud ligner Græsted-Gilleleje på Sjællands nordkyst en vaskeægte danmarksmester.

»At vi sidste år besluttede at give to ekstra løntrin til nyuddannede og 100 timers ekstra individuel tid til dem og 50 timer til erfarne lærere, der kommer til skolevæsenet, er bare en del af en strategi, hvor vi godt vil signalere, at vi har et skole­væsen, der vil noget, selv med en trængt økonomi«, siger ledende skoleinspektør Kim Kristiansen.

»Jeg tror, det betyder lige så meget, at vi stiller en pc med vederlagsfri adsl-opkobling til rådighed for alle lærere, og noget af det, der har betydet allermest, er den medieomtale, vi fik, da vi fortalte, at vi giver økonomisk støtte til, at vores ansatte kan læse på Københavns Dag- og Aftenseminarium eller på meritlæreruddannelsen«.

Græsted-Gilleleje er langt væk fra både seminarier og storby, men til gengæld beliggende ved en attraktiv kyststrækning med høje huspriser, og derfor har det været svært at rekruttere lærere. I 2001 blev halvdelen af kommunens opslåede lærerstillinger besat af folk med hvad Kim Kristiansen kalder »anden baggrund end læreruddannelsen«. Nu myldrer de uopfordrede ansøgninger ind men først og fremmest fra lokale, der gerne vil have del i ordningen om fuld løn, mens man arbejder på deltid og læser til lærer, og den ordning har skolevæsenet ikke råd til at sætte flere på i år.

Aftalen mellem Holbo Herreds Lærerkreds og Græsted-Gilleleje Kommune omfatter i øvrigt også et netværk for nyansatte lærere, som mødes fire gange årligt.