Skønlitteratur, Dansk

Danske litterære tekster 1850-1900

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Udgivet af Ulrik Lehrmann, Malene Rehr og Povl Schmidt

375 sider, 250 kroner

Syddansk Universitetsforlag

Afgrænsning af litterære perioder er ingen enkel sag. Slet ikke, når man som her skarpt skiller på runde årstal. Men udgivernes ærinde er heller ikke så meget en præsentation af ismer som en gennemgang af det, man kalder periodens litterære offentlighed. Tidspunktet for offentliggørelsen af en tekst har været afgørende, og derfor får læseren et miks af romantik og realisme i form af digte og noveller, man ikke altid ville lede efter i denne periode. I den ene ende er Aarestrup for eksempel repræsenteret med nogle posthumt publicerede digte, i den anden finder vi Johannes V. Jensen, der debuterede før forrige århundredeskifte. Men hans hovedværker må vente på behandling til et bind planlagt til senere udgivelse. Romaner fra perioden kan af praktiske grunde ikke gengives, men sidst i bogen findes en nyttig oversigt over værker fra perioden, som stadig kan fås i genoptryk. Alle tekster er gengivet i den form, de første gang blev trykt, hvilket blandt andet giver nutidslæseren lejlighed til at øve sig i at læse gammeldags retskrivning.

En del af teksterne er velkendte, men der er også sjældne bekendtskaber som Olivia Levison, Illa Christensen og Erna Juel-Hansen. Desuden gengivelser af et godt udvalg af malerier fra epoken.

Teksterne er for svære til skolebrug, men er yderst anvendelige for seminariernes danskundervisning, til videreuddannelse eller bare til inspiration og faglig ajourføring.

Tonny Hansen