Kristendomskundskab

Frans af Assisi

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

- en udfordring til vor tid

Af Bodil Busk Sørensen

128 sider, 179 kroner

Forlaget Alfa

Hvordan bliver en person fra 1200-tallet til en udfordring til vor tid? Det sker i dét møde, hvor personens tanker, handlinger og hele liv fortælles ind i vores eget liv og dér udfordrer til selvbesindelse i forhold til netop vore egne tanker, handlinger og hele liv.

Frans' liv hang sammen. Han levede i overensstemmelse med det, han sagde, i overensstemmelse med det, han dels havde erfaret sig frem til, dels havde fået givet som sandheden om livet. Ikke blot sandheden om sig selv, men sandheden om sig selv i forhold til andre mennesker uanset status, køn eller etnicitet - og også sandheden i forhold til naturen, dyrene og skaberværket som sådan.

Ved at leve som fattig gav han de fattige status som fuldværdige mennesker, ved at leve i naturen viste han respekt for naturen, og ved at engagere sig uden at kræve noget til gengæld åbnede han folks øjne til også at tænke og handle ud over egoisme, magtbegærlighed og materialisme.

Så der er masser af udfordringer også for vor tid at hente hos Frans. Bodil Busk Sørensen fortæller Frans' historie, så det er klart, at vi her har en person, der levede med et ganske andet verdensbillede og nogle helt anderledes materielle muligheder end i dag. Men samtidig vises, at Frans har udfordringer med stor relevans til vor tid.

Undervejs i fortællingen får vi en række legender om personen. For eksempel hans voldsomme og offentlige opgør med sin far, hans nærmest dansende tale til paven, hans tale med en glubsk ulv - alle korte fortællinger, som giver et klart indtryk af en højst usædvanlig person med en enorm gennemslagskraft.

Afsluttende drøfter forfatteren Frans' aktualitet og viser, hvordan han kan inspirere til drøftelser af både nutidige globale og for det moderne menneske højst aktuelle eksistentielle spørgsmål.

Bogen vil kunne bruges som oplæsning og forlæg for lærerens genfortælling, men også selvstændig læsning fra slutningen af mellemtrinnet. De afsluttende oplæg til drøftelser vil kunne bruges direkte i de ældste klasser.

Peter Green Sørensen