Historie

Krigere og helgener

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vesteuropas historie 400-800 e.Kr.

Af Dick Harrison

Oversat af Birgitte Brix

576 sider, 349 kroner

Gad

Middelalderen var mørk. Om natten. Men menneskene ravede ikke smågryntende og skallesmækkende rundt uden mål og med eller tanke for, hvad det var for en verden, de var havnet i. Denne bogs forfatter - der for tiden også kan opleves i tv-serien om det pestplagede Europa - giver os en indsigtsfuld og engageret introduktion til en ganske kompliceret epoke af vor verdensdels historie.

Romerrigets fald gav et magtmæssigt tomrum, som gav mulighed for, at hidtil indestængte lokale herskere kunne udvide deres magtområde eller flytte det til en mere givtig lokalitet. Resultatet var en folkevandring på kryds og tværs, som man med dette værk i hånden kan få en slags overblik over.

Kilderne er ofte svage, når man kommer uden for områder, der havde været præget af romersk administration. Og eftertiden har ofte prioriteret dem, der glorificerede den kirkeretning, der efter hårde kampe mod alternative udlægninger af den hellige treenighed blev kendt som den katolske.

Spillet om magten, der havde forholdet til kristendommen som en hovedingrediens, antog mange former. Man benyttede sig ikke kun af sværd og økser og afbrænding af borge. Filosofiske, religiøse og naturvidenskabelige spørgsmål - kategorierne flød ofte sammen - blev ivrigt diskuteret. Også i kredse, der tidligere har været overset.

Som vi hører om i beretningen om den visigotiske konge Sisibut. Efter at denne barbarhøvding havde hakket sine fjender til ravneføde på slagmarken, kunne han sætte sig ned og skrive naturvidenskabelig poesi om måneformørkelsens mysterium. På latinske heksametre.

Politik. Religion. Dagligliv. Bogen rummer væsentlige elementer af det hele. Forfatteren kender historien. Og han skriver rasende godt.

Tonny Hansen