Blog
1   15

Ta' teknologien med i naturen

Abonner på nyt om Theresa Schilhab i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Ny forskningsrapport om brug af teknologi til naturoplevelser

Projektet Naturlig Teknik (se naturligteknik.dk), har netop udgivet rapporten om brug af smartphones og andre nye teknologier som en vej til gode naturoplevelser for børn og unge.

Vi giver bl.a. bud på, hvad teknologien kan gøre for den pædagogiske praksis. Her har jeg kondenseret anbefalingerne til underviseren.

 

Til pædagogiske formål

Artiklen fortsætter under banneret

Hvis du vil udnytte teknologiens muligheder for at engagere børn til flere specifikke naturoplevelser kan du

  • Fx forstærke deres sanser med lupper, teleskoper, kameraer på fx ørredæg, eller bruge droner, dvs bruge teknologi til sanseoplevelser på steder, de ellers ikke får adgang til, og på måder de ikke selv kan, så de ’opdager’ naturen gennem et nyt perspektiv.
  • Bruge søgemaskiner, leksikonapps og registreringsapps sammen med eleverne, så de får støtte til at udforske og få svar i et socialt stimulerende og kvalificerende samvær.
  • Lade dem bruge søgemaskiner, leksikonapps, registreringsapps og lign. på egen hånd til at stille deres nysgerrighed og spørgelyst med det samme, så de får flere kilder, der sammen kan understøtte den viden, de opbygger.
  • Bruge teknologisk baserede udregninger (geografisk geometri) som fx arealudregninger af vandoverflader, højdeestimater af træer, ruteopmålinger osv som indgange til at opdage fænomener i naturen, så der kan opstå nye måder at tænke om den på og den bliver meningsfuld.
  • Bruge teknologiens hukommelsesfunktioner, video, lydoptagelser, billedproduktion til at lagre og huske, så oplevelser kan tages frem igen, kan deles med andre, fx i klassen eller ved middagsbordet.
  • Bruge teknologiens hukommelsesfunktioner, video, lydoptagelser og billedproduktion så eleverne bearbejder deres oplevelser i nye produkter, som fx historier, hjemmesider og faktaark.  
  • Overveje, hvad du gerne vil didaktisk og om ’gammeldags metoder’ faktisk kan gøre jobbet bedre end den teknologi, du er fristet af.

 

Hvis du har brug for begrundelser og gode råd

I projektet har vi (Theresa Schilhab, Gertrud Lynge Esbensen og Jonas Vestergaard Nielsen) interviewet både børn og voksne. Voksenbrugerne kan fx hjælpe dig med gode argumenter for at bruge teknologi til naturoplevelser med børn og unge, og give dig råd om hvilke didaktiske problemstillinger, du skal være på vagt overfor. 

Sidste kapitel i rapporten består af mange flere anbefalinger, end dem jeg har kondenseret ovenfor. Gå på opdagelse i rapporten og lad dig inspirere og oplyse om muligheder og begrænsninger. 

Se rapporten på (url'en forkortet):

http://korturl.dk/q2gk

Og find også forslag til aktiviteter med teknologi og naturoplevelser på hjemmesiden. Vi glæder os til at dele vores viden med dig.

God fornøjelse.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.691 andre er allerede tilmeldt

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.080 andre er allerede tilmeldt