Seminarier frygter B-studerende

Regeringen vil målrette hf mod de mellemlange uddannelser - det vil betyde nye lærerstuderende med faget dansk på B-niveau

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når man vil være sikker på at få mennesker med en god faglig ballast ud af en uddannelse, er det ikke ligegyldigt, hvad de kommer med, når de starter på uddannelsen. Derfor protesterer Lærerseminariernes Rektorforsamling imod, at regeringen vil give adgang til hf-uddannelsen allerede efter 9. klasse, gøre faget dansk til et B-niveau-fag i uddannelsen og samtidig målrette hf specielt mod de mellemlange uddannelser som læreruddannelsen.

Flere politikere, herunder undervisningsminister Ulla Tørnæs, gav i januar udtryk for stor bekymring over, hvor mange lærerstuderende der dumper i faget dansk, og over censorernes kritik af et faldende niveau ved linjefagseksamen i dansk på seminarierne. Alligevel lægger regeringen med Ulla Tørnæs i spidsen nu op til, at man ikke skal have dansk på studentereksamensniveau, men på et B-niveau, for at bestå en hf-eksamen. Og samtidig understreges det i reformforslaget, at hf fortrinsvis er rettet mod korte og mellemlange uddannelser - altså for eksempel læreruddannelsen. I Undervisningsministeriets område for gymnasiale uddannelser siger undervisningskonsulent Jørgen Balling Rasmussen: 'Vi styrker dansk i forhold til det nuværende hf-niveau, men vi har vurderet, at det ikke er muligt at nå op på et timetal svarende til studentereksamen, og derfor kalder vi det et B-niveau. Men det skal være muligt for de hf-studerende at vælge A-niveau, og lærerseminarierne kan jo så beslutte, at A-niveau i dansk er et adgangskrav for at komme ind på læreruddannelsen - det vil vi da faktisk synes ville være en rigtig god ide'.

Jelved: Selvmodsigende

Men det synes seminarierektorernes formand Nils-Georg Lundberg ikke er en logisk tankegang: 'Når hf bliver lavet med sigte på MVU-området, altså de mellemlange videregående uddannelser, så er det ikke logisk, at man ikke kan blive optaget på et af de store MVU-områder', siger Nils-Georg Lundberg.

Flere af partierne bag læreruddannelsen vil da også holde fast ved, at 10.-klasse-prøve skal være optagelseskrav til hf, og at en hf-eksamen i dansk ikke må være en B-eksamen: 'Hvis man ikke kan nå gymnasiets timetal i dansk på det toårige hf, så kunne man måske diskutere et lavere niveau i litteratur med videre, men den del af faget, der handler om skriftlig og mundtlig dansk, må ikke være på B-niveau', siger Socialistisk Folkepartis uddannelsesordfører Aage Frandsen.

De radikales Marianne Jelved kalder det selvmodsigende at gøre hf til en slags andenklasses studieforberedende eksamen 'i en tid, hvor vi netop skal til at styrke fagligheden på de mellemlange videregående uddannelser'.

Undervisningsminister Ulla Tørnæs vil sætte regeringens forslag til reform af de gymnasiale uddannelser til høring inden sommerferien.

kravn@dlf.org

Powered by Labrador CMS