Blog
0   7

Hvilken intention har du med din kollega Jens?

Abonner på nyt om Christel Aulkær Moll i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Når jeg taler med vejledere/ressourcepersoner og teamkoordinatorer på skoler, spørger jeg dem ofte om, hvilke intentioner de har med deres kollegaer.

Min intention med spørgsmålet er at skabe øget bevidsthed om med hvilken hensigt disse nøglepersoner møder deres kollegaer. Ofte er svaret, at de gerne vil oparbejde en god relation og tæt dialog om kollegaens undervisning og elevernes læring, og nogle vejledere fortæller mig, at de arbejder bevidst didaktisk i mødet med kollegaer.

Disse vejledere trækker systematisk på deres didaktiske viden om differentieret tilgang, og jeg har set eksempler på taksonomisk opbyggede skalaer for ”kollegaforstyrrelse”, som kan være en hjælp i dialogen med kollegaen for at kunne imødekomme vedkommendes zone for nærmeste udvikling.

For eksempel kan en nyuddannet kollega have stor glæde af at følge en rutineret kollegas undervisning. Her kan vejlederen være den, der formidler kontakten og byder ind med efterfølgende refleksionsspørgsmål og sparring i forhold til den nyuddannedes undervisning.

Et andet eksempel kan være den nysgerrige kollega, der allerede er godt i gang med at få andre til at observere sin undervisning, og som er interesseret i en mere smidig måde at inddrage hele teamet direkte i analyseprocessen. Her kan vejlederen for eksempel foreslå microteaching (videooptagelser af små sekvenser af undervisning), som teamet i fællesskab går i udviklingsperspektiv om.

Artiklen fortsætter under banneret

Pointen ved at gå systematisk til værks er, at opgaven med at finde løsninger for kollegaer ikke hviler på den enkelte vejleder alene. Det bliver en fælles opgave for hele PLC teamet, der ved at trække på deres samlede pædagogiske-didaktiske viden, udvikler det særlige stillads for kollegaforstyrrelser, som passer til netop den enkelte skole.

- Hvad er din intention med din kollega Jens? Og ved du, hvad lige netop han har brug for?


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
708 andre er allerede tilmeldt