Lederne får søjle i LC

Fremover kan Lederforeningen sende sine krav til overenskomsten direkte til LC

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skoleverdenen skal vænne sig til en ny forkortelse: LC-LF.

Bag bogstaverne gemmer sig et særligt LederForum (LF), der vil gøre lederne mere synlige i Lærernes Centralorganisation (LC). Den nye konstruktion betyder blandt andet, at Lederforeningen fremover kan stille krav til overenskomsten direkte til LC. Det kan bane vej for, at lederne i folkeskolen igen kan finde sammen i én organisation, vurderede Jens Færk i sin formandsberetning på Lederforeningens repræsentantskabsmøde i sidste uge.

'Det vil være en styrke, at vi kan sende vores krav uden om en lærerdomineret kongres i DLF. På samme måde kan vi tage selvstændig stilling, når der foreligger et resultat af forhandlingerne', sagde Jens Færk til de 60 repræsentanter.

Han sendte også en hilsen til lederne i Danmarks Skolelederforening.

'Der er ikke meget perspektiv i at stå som en lille organisation isoleret uden for aftalesystemet og uden indflydelse på en overenskomst. Den historiske lønfremgang, som skolelederne i Århus opnåede for nylig gennem de lokale forhandlinger mellem kommunen, den lokale lederforening og lærerkredsen, ville ikke kunne være nået af en lille organisation, der er isoleret fra det store aftalefællesskab', sagde Jens Færk.

Lærerne sidder på et massivt flertal i LC, men sådan er vilkårene, konstaterer Jens Færk.

'Der vil altid være forskel på, hvor store organisationerne i et forhandlingssystem er. Det afgørende for os er, at LC har en størrelse, der betyder noget. Vi kan ikke løfte ledernes løn alene. Det kan vi kun gøre ved at være med, når en større lønsum skal fordeles. Det var det, vi så i Århus', siger Jens Færk til Folkeskolen.

Fortsat med i DLF LC-LederForum er ikke etableret endeligt. Men LC's forretningsudvalg har sagt god for det, og derfor regner Jens Færk med, at LC's repræsentantskab følger trop, når det bliver ekstraordinært indkaldt i løbet af foråret.

'40 procent af skolelederne har valgt at stå uden for Lederforeningen, men vi arbejder fortsat på at samle alle ledere i én forening. Derfor må vi imødekomme deres ønsker, og her er LC-LederForum et stort skridt i den rigtige retning. Her kan vi udtrykke en selvstændig lederpolitik. Men vi ønsker fortsat at være medlem af DLF. Lærerne er klart den største gruppe, men vi kan kun få indflydelse på foreningens pædagogiske ben ved at være medlemmer', siger Jens Færk.

Vedtægterne for LC-LederForum vil blive formuleret på en måde, så DLF kan overdrage forhandlingsretten til Lederforeningen. Men det er ikke et mål, Jens Færk umiddelbart vil gå efter.

'Forhandlingsretten ligger udmærket hos kredsformændene. Men hvis lederne i en kreds ikke sidder med ved forhandlingsbordet, må DLF og Lederforeningen se på problemet', siger Jens Færk.

Han er også parat til at give Lederforeningens små ledergrupper, for eksempel psykologer, VUC-ledere og konsulenter, en håndsrækning, så de kan få øget indflydelse i LC. En løsning kan være, at de får tilbudt nogle af de pladser i LC's repræsentantskab, som Lederforeningen regner med at komme til at råde over, når LC-LederForum er en realitet.

Ud over Lederforeningen i DLF består LC-LF af lederne fra otte andre fagforeninger.

folkeskolen@dlf.org