Musik

Musikken spiller en rolle

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

- en bog om musik for de 0-8-årige

Af Hanne Eir og Gitte Gregersen

208 sider, 340 kroner

Folkeskolens Musiklærerforening

Bogen her handler om børns udvikling og beskriver, hvilken rolle musikken spiller i den henseende. Til materialet hører en sangbog med cd, der henvises til, når der eksemplificeres. Sangbogen har jeg ikke set, så den kan jeg ikke kommentere, men jeg kan godt lide den tydelige sammenhæng mellem teori og praksis, der i øvrigt kendetegner bogen.

I beskrivelsen af barnets udvikling kommer forfatterne langt omkring. For eksempel beskriver de på syv sider den motoriske udvikling fra nul til syv år. Beskrivelsen er opdelt i 12 faser, så man konkret kan læse, hvad der karakteriserer barnet på seks-otte måneder.

Det siger sig selv, at beskrivelsen ikke kan være specielt dybtgående; der er fokuseret på det, der er interessant i en musikpædagogisk sammenhæng. Det gælder også afsnittene om musikkens betydning for den følelsesmæssige, kognitive, sociale, sansemotoriske og sproglige udvikling. Det er relativt korte beskrivelser med konkrete eksempler på musikaktiviteter, der positivt understøtter det pågældende område.

Ud over det personligt udviklingsmæssige område kommer forfatterne ind på centrale emner som hjernens opbygning, kreativitet, intelligens, pædagogiske og didaktiske overvejelser og musikpædagogiske retninger.

Disse afsnit oplever jeg dokumenterede og grundige. For eksempel knyttes der i kapitlet om kreativitet an til Freud, Guilford og skønlitteraturen for at indkredse begrebet.

Det er vedkommende og let forståelig læsning.

Bogen er overskuelig og nem at orientere sig i, fordi der er en meget detaljeret og udspeci-ficeret indholdsfortegnelse.

Sproget flyder godt, hvilket gør den appetitlig og nem at læse.

Generelt gælder det, at der mange steder i bogen er litteraturhenvisninger til uddybende og dokumenterende litteratur. Litteraturlisten bagerst i bogen er meget omfangsrig - ja, faktisk inspirerende - og vidner om forfatternes engagement og indsigt i området.

Jeg har haft stor fornøjelse af at læse bogen og kan varmt anbefale den.

Inger Ubbesen