Debat

Udrugning af øgleæg

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Niels Munkholm Rasmussen tager i Folkeskolen nummer 9 afstand fra hovedstyrelsens tanker om en ny arbejdstidsaftale. Han advarer imod tilbagevenden til tilstanden før 1993 og ønsker i stedet at justere på den nuværende aftale, som han i egenskab af formand for Odense Lærerforening var en af de fremmeste fortalere for i 1999. En aftale, der i Niels Munkholms optik sikrer, at 'alt arbejde kompenseres af aftalt tid' og derfor er for god til at blive skrottet. Op til 1999 betød 24,98 ugentlige lektioner fuld tid. Siden har vi fået ferieforlængelse og omsorgsdage, omfattende mødeforpligtelser og øgede krav til forberedelsen. Ikke desto mindre må det skønnes, at i størrelsesordenen 15 procent af medlemmerne i dag har 26 ugentlige lektioner eller derover. Det var mere end noget andet denne skævvridning af arbejdsbyrden, der provokerede medlemmerne til at kræve aftalen opsagt på kongressen 2001.

Denne aftale er baseret på forringelse af de mest undervisendes arbejdsvilkår, på kontrol i stedet for tillid og på styring i stedet for ledelse. Uanset hvor længe Niels Munkholm ruger på det øgleæg, kommer der aldrig nogen smuk svane ud af det. Skal vi ikke prøve at lægge et nyt i stedet?

Niels Christian Sauer

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

medlem af DLF's hovedstyrelse