Debat
0   167

Ny Løn er nul lønstigning

Tilhængere af lønsystemet Ny Løn ser det som en mulighed for at løfte lønnen via lokale aftaler. Men selve mekanismerne i det nuværende lønsystem er medvirkende til at forhindre lønstigninger i det offentlige. Det er ikke overraskende, at 'lønstigningerne' til offentligt ansatte er på 1,3 procent - eller det halve af prisstigningerne. I det offentlige skabes der ikke overskud, som man ved lokal forhandling kan konvertere til løn. Så man har opfundet nogle penge, som lokale forhandlere kan kæmpe om. Det er vores egne tilbageholdte overenskomstmidler - den såkaldte forlodsfinansiering. Enkelte ansatte får nu de lønstigninger, kollegaerne skulle have haft. Den slags lønforhandling har intet at gøre med at løfte lønnen lokalt.

Hvis lønnen reelt skal løftes lokalt, skal kommunerne bruge af den øvrige kommunale økonomi til løn. Det er usandsynligt i en situation, hvor kommunerne har aftalt skattestop med regeringen. Hvis enkelte kommuner gør det alligevel, vil det usolidariske i lønsystemet for alvor vise sig. Midlerne til lønstigningerne kommer fra andre gruppers løn eller fra serviceniveauet i kommunen og skaber dermed for alvor splittelse på kryds og tværs.

Artiklen fortsætter under banneret

Reelle og værdige lønstigninger til offentligt ansatte er betinget af, at vi samlet kan sætte magt bag kravene - og krav nummer et er, at der skal flere penge i lønposerne, når rammen fastlægges. Forhåbningen om at pynte på dårlige centrale lønaftaler ved lokale forhandlinger har vist sig at være falsk. Vi holder os selv nede i løn på længere sigt, fordi vi ikke vil miste de små bitte tillæg, som vi tror er en stor sejr for de lokale forhandlere, men som i virkeligheden styrker tendensen til alles kamp mod alle i det nuværende lønsystem.

Anita Gudmundsson

Lindy Tock

fællestillidsrepræsentant FOA Søllerød

SID Søllerød

Dorte Lange

fællestillidsrepræsentant kredsformand

Søllerød Lærerforening


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ