Debat
0   159

Små lys i mørket

Dogme: Man skal hellere tænde et lille lys end forbande mørket.

Artiklen fortsætter under banneret

Rammeaftalen om ny løndannelse og dens udmøntning har allerede ført til uendelig mange forbandelser, som jeg helt kan tilslutte mig. Jeg kan dog også se nogle små lys i mørket.

Først og fremmest viser arbejdsgiverens prioritering af medarbejdergrupper på skolen sig tydeligt, når pengene til Ny Løn skal fordeles mellem stillingskategorierne - lærere, pædagoger, ledere, sekretærer, servicemedarbejdere. Dernæst synliggøres arbejdsgiverens prioritering meget markant, når der kommer forslag til, hvilke funktioner og kvalifikationer der skal gives for.

Med ny løndannelse synliggøres 'usynligt arbejde'. Den lærer, der i årevis kun har fået tak og et par flasker rødvin, men ingen arbejdstid til at vedligeholde skolens Luciadragter, efterspørger nu med rette Ny Løn. Naturalieøkonomien bør jo endeligt være afskaffet, for Ny Løn kan ikke beskrives som en hjemmecomputer og rødvin på lønsedlen.

Jeg tror, vi har fået et varigt debatemne. Eksempelvis er det nu blevet interessant at følge, hvilken kommune i landet der først vil nå et negativt beløb, og se, hvordan man vil takle det. Et negativt beløb vil forekomme i de kommuner, hvor der ikke er taget budgetmæssig højde for de støt voksende udgifter til overenskomstpension, efterhånden som statstjenestemændene pensioneres.

Ny Løn har i væsentlig grad bidraget til at synliggøre arbejdsgiverens prioritering. Det skal her og nu kunne føre til en konstruktiv dialog om, hvad der er skolens kerneydelser og honoreringen af disse. Og på længere sigt skal det også føre til et opgør med det lønsystem, som ingen finder godt nok.

Birgith Baagø

Solrød Lærerforening

Forkortet af Redaktionen


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ

Vind et hotelophold

5500_hotel _sixtus _middelfart _2017

Nu er sommeren rigtig tæt på, og det er derfor blevet finaletid i Folkeskolens sommerkonkurrence. Du kan vinde et weekendophold for to på et af de lækre Sinaturhoteller inkl. middag og vin til en værdi af 7.500 kr. Deltag ved at følge linket: 

 Tricks