Meritlærer
0   363

Lyn-lærer

Med en alsidig baggrund er det muligt at komme ind 'fra gaden' og få et meritlærerbevis, der kvalificerer til at undervise i folkeskolen

Mindst to danskere kan på nuværende tidspunkt kalde sig 'meritlærere'. Selvom ingen af dem har læst på et seminarium efter indførelsen af den nye lyn-læreruddannelse sidste sommer, har de begge fået et brev fra CVU Jelling, som anerkender, at de har uddannelse og undervisningserfaring nok til et eksamensbevis, som kvalificerer dem til at undervise i folkeskolen.

'Vi havde frygtet, at det ville blive et alvorligt problem med folk, der kom ind fra gaden, og lærerstuderende på den ordinære læreruddannelse, som kom og forlangte et meritlærerbevis', fortæller Nils-Georg Lundberg, formand for Lærerseminariernes Rektorforsamling, som havde håbet, at Undervisningsministeriet ville sige nej til, at man kunne få et meritlærerbevis uden at gå på meritlæreruddannelsen. Men i Undervisningsministeriet vurderede man efter nogen tids juridiske overvejelser, at hvis man opfylder alle krav til optagelse på meritlærerstudiet, og man kan få merit for samtlige elementer i uddannelsen, så har man krav på et eksamensbevis. Seminarierne har fået et brev fra ministeriet om, at de skal udstede beviserne, og at de må opkræve et beløb til at dække omkostningerne ved at udstede det.

Artiklen fortsætter under banneret

'Jeg har selv en sag kørende, hvor jeg ikke vil give merit for bedømmelsespraktikken', fortæller Nils-Georg Lundberg, der er rektor på Hjørring Seminarium. 'De fleste meritlærerstuderende prøver at få mest mulig ud af deres uddannelse, men der er også folk, som ser på, om de kan få mest muligt merit. Men jeg mener, at især praktikken er utroligt vigtig, så man kan prøve af, om både skolen og den studerende selv synes, at lærerjobbet er noget for dem. Det er også derfor, jeg mener, at der bør ligge praktik meget tidligt i forløbet'.

kravn@dlf.org

Det kræves der

For at få et eksamensbevis som meritlærer skal man for det første opfylde adgangskravene i en af de tre optagelseskategorier: 1) Kandidat eller bachelor i ét eller to af folkeskolens fag, som man dermed får godskrevet.

2) Pædagog eller ernærings- og husholdningsøkonom, som automatisk får godskrevet de pædagogiske fag.

3) Man kan søge dispensation fra de ovenstående krav, hvis man er fyldt 30 år, kan dokumentere, at man er studieegnet, har en gymnasial eksamen og en erhvervsuddannelse og mindst to års erhvervserfaring, 'for eksempel undervisningserfaring eller erfaring fra arbejde med børn og unge'.

For at kunne kalde sig meritlærer skal man have merit for to linjefag, læreruddannelsens pædagogiske fag - almen didaktik, psykologi, pædagogik og skolen i samfundet, samt hvad der svarer til 12 ugers praktik i folkeskolen, herunder bedømmelsespraktikken.

Studerende på den ordinære læreruddannelse, der har gennemført to linjefag og 12 ugers praktik inklusive bedømmelsespraktik, vil kun kunne få et meritlærerbevis, hvis de også opfylder adgangskravene i en af de tre kategorier.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ