Håndarbejde

Form, Farve, Fantasi

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Britt Sallingboe

304 sider plus cd-rom, 298 kroner

Danmarks Mindste Forlag

Et sandt festfyrværkeri, som ingen håndarbejdslærer kan undvære. Vis endelig materialet til matematik-, dansk- og billedkunstkolleger, for også for dem er der god inspiration at hente.

Bogen er en flot udstyret lærebog [92]emdash en legende lærebog, som forfatteren udtrykker det, for det er meningen, at mens man gelejdes gennem bogens 12 lektioner med tilhørende cd-rom-eksempler, så bruger man sin fantasi og kreativitet. Instruktionerne i bogen er til at forstå og desuden fulgt af adskillige skærmbilleder. Der arbejdes i Paint Shop Pro 7, men flere andre maleprogrammer er anvendelige.

Her skal blot trækkes nogle få ting frem af det, man lærer i de enkelte lektioner. På en optegnet basisgarderobe kan man lægge forskellige teksturer og farver ind. Et afsnit om farvelære er fremragende. Digitale billeder, indskannede billeder eller genstande kan bruges i utroligt spændende collager, som så igen kan bruges som dekoration på T-shirts, forklæder, tasker og så videre. Selve collagen lærer man at opbygge ved hjælp af masker, der isolerer dele af billedet, og af lag på lag-billeder.

En lille bog i bogen kaldes 'Design med hjertet'. Her finder man inspiration, workshopper, artikler og links. Fremhæves skal her afsnit om layout og tessalation, et begreb, der blandt andet kendes fra Eschers forvandlingstegninger. Flere steder får man indblik i kunsthåndværkeres ideer og arbejdsmåder.

Er man nu helt lost, er der endnu en bog i bogen kaldet 'At bygge bro', hvor man kan blive dus med den digitale verden inden for basal viden. Her er alle tekniske udtryk forklaret grundigt og fulgt af skærmbilleder, så alle kan være med.

Når først læreren har gennemarbejdet denne kreative bog, vil dele af den helt sikkert finde vej til undervisningen i folkeskolen.

Hanne Gustafsson