Elever indspiller egne film

Biljagt eller bolchebutik. Det er bare to af mulighederne i Film-X. 6. klasse fra Hellerup Skole var på besøg og indspillede sine egne film

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kardo kommer løbende rundt om hjørnet.

'Pigerne strejker', råber han til Gitte Riishuus. Hun rejser sig og går med ham tilbage til studie 2. Kardo er kameramand, og sammen med instruktøren har han sine problemer med de tre skuespillerinder.

6. klasse fra Hellerup Skole er sammen med sine to lærere, Gitte Riishuus og Mette Christine Madsen, på besøg i Film-X. Et interaktivt filmstudie i Det Danske Filminstitut, København. Her kan eleverne indspille deres egne film, og mulighederne er mange. Fire forskellige filmstudier. To animationsstudier. Et lydstudie. Og syv klippestande, hvor eleverne klipper deres optagelser sammen til den endelige film. Til sidst får eleverne filmen med hjem på en cd-rom.

Overalt i det store studie hænger der billeder fra gamle danske filmklassikere. Der er fladskærme, computere og kameraer. Film-X åbnede dørene for skoler i slutningen af november. Til et besøg følger et sæt undervisningsmateriale, så klassen kan forberede sig til filmproduktionen. Studiet er for alle klassetrin, men primært fra mellemtrinet og op. Optagelser, lyd og klipning styrer eleverne selv på de mange computere.

Skuespillerinder i arbejde

Ved studie 2 er arbejdsnedlæggelsen ovre. De tre skuespillerinder er iklædt dykkerdragter og masker. På ryggen sidder iltflasken.

'Action', siger instruktøren. De tre dykkere træder ind på den neongrønne scene. På skærmen kan man se, at de bevæger sig rundt inde i en ubåd. Som robotter bevæger de sig hen mod skrinet i midten. Men pludselig sætter de sig ned.

'Jeg kan ikke bære den', siger den ene dykker med henvisning til iltflasken på ryggen.

'Så kan du bare tage den af', siger instruktøren.

Tiden er ved at være gået, og optagelsen skal i kassen snart.

'Action'. De tre dykkere går endnu en gang ind, alle med iltflasker på ryggen. 'Bevæg armene lidt', siger instruktøren.

'Prøv at kigge rundt på jorden, som om I leder efter skrinet', siger kameramanden. Der kommer mere liv i dykkerne, og som optagelsen skrider frem, finder de skrinet. 'Cut', siger kameramanden. Nu skal gruppen videre til lydstudiet og redigeringen, før den færdige film er klar til fremvisning. Klassen er midtvejs i et tougersforløb om film. Så de er godt forberedte på dagens oplevelser. Alle grupper har skrevet en drejebog, og replikkerne er der styr på - på papiret i hvert fald. Grundig forberedelse er en god ide, inden klassen åbner døren til Film-X. Det siger de to guider, Louise Fischer og Mikkel Kaels. De følger eleverne hele dagen, guider dem rundt mellem de forskellige stationer og holder styr på tidsplanen. Jo bedre forberedt, desto bedre bliver tiden udnyttet. Og det skal gå stærkt, for to en halv time til intro, snak, optagelser, redigering med mere er ikke lang tid til at lave en film. Derfor er det godt, hvis klassen i forvejen er inddelt i grupper, har fordelt roller, fundet historien og replikkerne.

Når klassen er færdig med dagens filmproduktion, fortsætter forløbet på skolen. De skal se alle filmene og kobler på den måde teori og praksis sammen. Har de fået brugt de redskaber, de lærte inden besøget hos Film-X, og kunne de have gjort noget anderledes. Drama a la Yvonne En yderst velholdt Morris Mascot i mørkegrøn og med hvide hjulfælge holder i studie 3. Her kan eleverne indspille film med tre forskellige baggrunde. Biljagten, Strandvejsturen eller Luft under hjulene. En gruppe med fem piger er i gang med den sidste.

I bilen sidder faren ved rattet, moren ved siden af og teenagedatteren på bagsædet. Hun gider ikke på skovtur og er godt og grundigt træt af sine forældre. Faren skælder pigen ud, og moren tager hænderne op for øjnene, mens munden bævrer, og resten af ansigtet følger med. Både briller og skuespil leder tankerne hen på Yvonne fra Olsenbanden.

Midt i optagelsen begynder de at grine.

'Forfra', siger instruktøren. De går lidt ud af bilen, snakker om, hvad de skal huske, og sætter sig ind igen.

Øver lidt. Og er klar til ny optagelse.

Gennem bagruden kan man se, at bilen letter fra jorden. En flyver kommer forbi, og faren prøver at få bilen ned på jorden igen.

Ved landingen rammer han en stor sten, og forældrene falder døde om til siden. 'Endelig fri for de stoddere - Nu kan jeg gøre, lige hvad jeg vil', siger datteren. Der bliver jublet. De stiger ud af bilen og samles med instruktøren og kameramanden. Som håndboldpigerne giver de fem piger hinanden et ordentligt kram, og 'Yvonnes' bævrende mund vender opad.

mhedegaard@dlf.org

Film-X

Film-X holder til i Det Danske Filminstitut i København. Her kan klasser optage deres egne film. Der er fire filmstudier, to animationsstudier og et trickstudie. Efter optagelserne kan eleverne arbejde med lyd og klipning.

Der er åbent fra tirsdag til fredag. Det koster fra 250 kroner til 450 kroner plus moms afhængig af klassens størrelse. Der følger et sæt undervisningsmateriale med.

Bookingen til efteråret starter den 1. april.

Du kan læse meget mere om Film-X på www.film-x.dk

Powered by Labrador CMS