Debat

Mulighed for anke

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vi er nu inde i forhandlingssæsonen. Arbejdstid for det kommende skoleår skal aftales. Medlemmernes ønsker er mange og ofte modsatrettede. På den ene side ønsker man frihed til selv at disponere og på den anden side ordnede arbejdsforhold - at vide hvornår man har fri, og hvornår man er på arbejde.

Der er mange steder tradition for at akkordaftale ikke-undervisningsmæssige opgaver som team- og udviklingsarbejde. Mange opgaver, pludseligt opståede problemer og en manglende aftalekultur kan få begrebet arbejdstid til at fylde for meget. Her er en opgave for lærere og børnehaveklasseledere på den enkelte skole: Hvordan aftaler vi vore møder, hvordan får vi dem afviklet effektivt og får opgaverne afsluttet? Jeg hører mange beklagelser over for meget (ofte selvformuleret) arbejde, store problemer med ventetid og flytning af møder.

Ovenstående er problemer, der kan og bør løses i form af kollegialt samarbejde i den faglige klub.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

De medlemmer, der føler sig dårligt behandlet ved udmøntning af aftaler, går til tillidsrepræsentanten. Kan der ikke opnås en forhandlingsløsning, burde der være ankemuligheder. I den gældende overenskomst har arbejdsgiveren første fortolknings-retten, og det at føre en sag videre i aftalesystemet tager år. Dette føles urimeligt og uretfærdigt for de medlemmer, der har kræfter til at tage en sag op. Mit ønske til en ny overenskomst er et tvistløsningssystem, hvor der er sat ugefrister af til at videreføre en uenighed op gennem vort aftalesystem, ganske som ved Ny Løn-aftalen. Den nuværende arbejdstidsaftale har mange fordele samt store muligheder for lokalt aftalte fravigelser og rimelige tilbagefaldsregler, men den mangler et anke- eller tvistløsningssystem, hvor alle kan få vished inden for en overskuelig tid.

Hans Rechendorff

Øst-Djurs Kredsen, kreds 134