Uddannelse med muligheder

For to Frederiksberg-studerende er voksenunderviseruddannelsen en god bonus oven i meritlæreruddannelsen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Katrine Thulesen er cand.mag. i dansk og tysk. Ligesom tusindvis af andre humaniorakandidater tog hun uddannelsen, fordi hun gerne vil undervise. Så da muligheden for at efteruddanne sig til folkeskolelærer på et år dukkede op, slog hun til. Hun blev optaget på Frederiksberg Seminarium, og det var først, da hun startede på uddannelsen, at hun opdagede, hvad det betød, at hun skulle gå på voksenunderviseruddannelsen.

'Sidste år blev det sådan, at voksenunderviseruddannelsen giver merit til pædagogikum, så jeg vil kunne bruge den til at tage pædagogikum hurtigere', fortæller Katrine Thulesen, som også - på lidt længere sigt - synes, at kombinationen folkeskolelærer, universitetsuddannet og voksenunderviser passer fint til et job som seminarielærer. Hun ser voksenunderviseruddannelsen som en bonus, men har i første omgang fokus mod folkeskolen.

Det samme har hendes studiekammerat Allan Bech, som faktisk havde fået et job på en folkeskole, da han bestemte sig for at ofre to år på at blive en mere kvalificeret lærer. Også han er universitetsuddannet, i retorik med bifag i dansk og børns sprogtilegnelse.

I en årrække har han arbejdet i reklamebranchen og forfattet undervisningsmateriale til pc-kørekortet. I dag underviser han lærerstuderende i pc-kørekort på Frederiksberg Seminarium, tager linjefag i natur/teknik og en stribe af de forskellige kurser, seminariet tilbyder. Det foregår alt sammen sideløbende med, at han tager den etårige fuldtidsuddannelse i voksenundervisning suppleret med skolen i samfundet og den ekstra praktik, der er nødvendig for at blive meritlærer.

'Fordi jeg tager natur/teknik, så har jeg min daglige gang sammen med de almindelige lærerstuderende. Og når man går ind og ser på pensum og timetal, så mener jeg bestemt, at voksenunderviseruddannelsen står mål med den pædagogik, psykologi og almene didaktik, man får i den almindelige læreruddannelse.

Oveni tager jeg så en masse kurser, som det ikke er alle lærerstuderende, der tager', siger Allan Bech.

De meritstuderende på Frederiksberg har mødt det problem, at voksenunderviseruddannelsen kun rummer skemafri uger til de otte ugers praktik, som hører den uddannelse til. Hvis de meritstuderende derfor ønsker begge eksamensbeviser, må de finde tid til op til 16 ugers folkeskolepraktik oveni. Katrine og Allan har begge været i praktik på en 10.-klasse-skole og dermed kombineret de to uddannelser.

Da de i december gik til voksenunderviseruddannelsens stopprøve, havde de skrevet opgave med udgangspunkt i praktikken. Derudover vil de tage praktik på en voksenuddannelse om aftenen og bruge den indlagte tid til en praktikperiode på et lavere folkeskoleklassetrin.

kara

Powered by Labrador CMS