Tosprogede

Skolen på dansk

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Spor 2/3

Af Adil Erdem

158 sider, 168 kroner

CDR-forlag

Adil Erdem er en kender af det danske samfund og dets institutioner. I denne bog beretter han om skolen og dens brugere, elever, lærere og forældre samt alle, der med forskellige funktioner er tilknyttet skolens dagligdag.

Bogen er beregnet til undervisning af tosprogede voksne, som her kan hente oplysning om deres børns skole og få en forståelse af, hvad pædagogik og skolegang i Danmark indebærer.

Med udgangspunkt i Albertslund kommunale Skolevæsen, med mange tosprogede, informeres om undervisning, dens indhold og organisering fra børnehaveklasse til 10. klasse gennem interviews med lærere og tosprogede forældre. Lærerinterviewene afspejler en moderne skole med en positiv holdning til det flerkulturelle og til samarbejde. Her er grundig information om undervisning generelt og om krav og regler for alle, for eksempel uddannelses- og undervisningsplaner, møder og vejledning.

Interessant er samtalerne med de tosprogede forældre, som afslører manglende kendskab til og forståelse af dansk pædagogisk tænkning og holdning. For eksempel 'I Danmark er børn fuldtidsarbejde, så jeg forstår bedre, hvorfor danskerne ikke får mange børn'. Her er mange eksempler med godt stof til eftertanke for danske lærere.

Bogens andet afsnit indledes med et udmærket interview med Margrethe Vestager. Samtalerne med andre involverede i skoledagen giver grundige og præcise oplysninger, også angående forhold, der vedrører de tosprogede. Det samme gælder et interview med en seminarierektor. I det tredje afsnit er interviewene med en arabisk friskole og en ungdomsskole relevante; men hvorfor formidle oplysninger om en Freinet- og en efterskole, som ikke har tiltrækning for tosprogede?

Bogen har et godt layout, er gennemillustreret med fotos og små vignetter om børns holdning til skolegang. Her er sideoverskrifter, som gør indholdet nemmere at overskue. Til bogen findes en arbejdsbog. Alt i alt en udmærket, habil og informativ introduktion til dansk skolevæsen.

Ellen Widding