Skønlitteratur

Fars historie

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Nils Hartmann

256 sider, 249 kroner

Gyldendal

Dette er tredje og sidste bind om en families historie, der strækker sig over hele det 20. århundrede. I alle tre tilfælde fortæller en repræsentant for den ældre generation vigtige episoder fra sit liv for en nærtstående person fra den yngre generation. Her er det far Jeppe, født 1961, der beretter om sit liv for sin datter, den 14-årige Karoline.

'Skærmbilleder 1960-2001' er bogens undertitel. Datteren overtaler nemlig sin far til at fortælle løs på computeren, så hun kan bevare hans historie og siden bruge den som afsæt for sin egen livsberetning, 'Karolines bog'. Vi hører om den store historie gennem de fire tiår, om atomtrussel, Vietnamkrig, rumfærd, ungdomsoprør, kvindefrigørelse og så videre. Men især hører vi om familiens lille historie: Om venskaber og kærester, om hverdagslivets glæder og sorger, om vaner, tryghed og opgør, om skolegang og uddannelse. Karoline, bogens jeg, fortæller selv om sit hverdagsliv, der er trygt og harmonisk. Konflikter kender hun ikke indefra, men hun involveres dog i dem med veninden Anne, hvis liv er langt mere problematisk.

Som sine to forgængere forener bogen det store med det lille perspektiv; den er et prisværdigt forsøg på for unge at forene udviklings-, slægts- og generationsroman med den historiske roman.

Bogen er stort tænkt, det kniber mere med den kunstnerisk overbevisende udførelse. Man mærker i fremstillingen for lidt til, at det er en 14-årigs jeg-beretning. Forskellen mellem faderens og datterens fortælling manifesterer sig ikke sprogligt. Og hvad temperament og ståsted angår er der ingen sammenstød, ingen forviklinger eller misforståelser mellem de to. Det er for godt til at være sandt. I stilen brænder det aldrig for alvor på, fascinationskraft savnes.

Bogen har imidlertid meget væsentligt på hjerte; dens ærinde er både vigtigt og seriøst. Hvad indholdet og sigtet angår er det en gedigen ungdomsbog.

Thorkild Borup Jensen

Powered by Labrador CMS