Skønlitteratur

Føniks og de transsylvanske vampyrer

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Alan Gibbons

Oversat af Inge Sunesen og Peter Nørgaard

228 sider, 228 kroner

P. Haase og Søns Forlag

'Føniks og de transsylvanske vampyrer' er andet bind i Alan Gibbons trilogi om drengen Føniks' oplevelser i en uhyggelig parallel verden. Det første bind 'Føniks og den virtuelle labyrint' er prisbelønnet i England og solgt til filmatisering.

Bøgerne bør læses i rækkefølge, idet handlingerne i de to bøger spinder sig ind i hinanden i et flot komponeret, mareridtsagtigt mønster. Handlingens omdrejningspunkt er et virtuelt computerspil, 'Sagnhelt'. Hovedpersonen er den 14-årige Føniks. Hans mission er at tage kampen op mod Spillets Herre og forhindre, at han overtager kontrollen over vores verden.

I første bind vandt Føniks første sæt af kampen på liv og død i et skræmmende, græsk mytologisk scenario. I andet bind føler Føniks sig igen kaldet til at iføre sig parallel-reality-dragten, gå ind i spillet og tage kampen op mod Spillets Herre, som denne gang planlægger en invasion med hjælp fra horder af vampyrer og varulve fra den parallelle verden. I selskab med Føniks, veninden Laura og en tapper gruppe af lokale helte drages læseren gennem et velskrevet, fortættet og mareridtsmættet handlingsforløb. Føniks' forældre er handlingslammede tilskuere foran skærmen derhjemme, et elektronisk Colosseum. Føniks og Laura slipper helskindede igennem og redder vores verden for en stund. Men nye farer varsles, idet tredje og sidste del af 'Sagnhelt' i bogens slutning er under udvikling. . .

Bogen er medrivende, tempofyldt og spændende. Dog savner jeg udvikling og nuancer i personfremstillingen. Hovedpersonerne optræder i andet bind meget forudsigeligt, og de er nærmest stivnet i deres roller. Men trods det skal bogen/bøgerne nok vække de unges læselyst, især drengenes.

Lisbet Steen Højland