Blog
0   7

Jasper Johns Alfabeter

Abonner på nyt om Thits Kunstneri i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

I indskolingen er det ret fedt at koble alfabetet med kunsten, i sær når man har mulighed for at gå lidt amok, som man har når man hopper i Jasper Johns sko. Jasper Johns var en amerikansk kunstner og skulptør, som man ofte forbinder med abstrakt ekspressionisme og popart.

Materialer: A3 karton, blyanter, linealer, akrylmaling i grundfarver (rød var tonet med brun, gul var ren og blå var tonet lys m. hvid), sort og hvid (sort kun allernådigst og til sidst) 

 

Vi startede med en snak om Jasper Johns billeder. Vi snakkede om hvordan vi troede, han havde malet: langsomt og roligt? Hurtigt og hakket? Var det svært eller nemt at se bogstaverne osv osv. Vi snakkede også om hvilke farver han havde valgt. 

Det blev også til en snak om at Amerikanernes alfabet kun går til Z - mærkeligt syntes mine små elever (0.-2. kl.) 

Artiklen fortsætter under banneret

 

Så skulle der tegnes streger og måles op. Det var svært for de yngste at måle felter op med linealer, så en anden gang vil jeg lave en form for skabelon, de kan tegne felter rundt om, i sær når de går i 0. eller 1. klasse. 

Vi lavede 5x6 felter - det gav os 30 felter at muntre os med. 29 til bogstaver (v og w) og et ekstra de selv måtte bestemme hvad der skulle være i. 

Jeg havde på forhånd udskrevet eksempler på alfabeter med "tykke" bogstaver. Nogen med "fødder" og andre uden. Eleverne valgte dem de kunne lide eller lavede deres egne versioner. 

Efter optegning fik de paletter med dyb vinrød (brun blandet i rød), lys blå (blå med hvid), ren gul og hvid

De fik at vide at farverne kun måtte blandes på billedet-  ikke på forhånd på paletten. Og så skulle der ellers farves bogstaver til den store guldmedalje. Der skulle hoppes (med penslen altså) rundt og placeres farver hist og pist, ingen bogstaver måtte have mindre end 3 farver på. 

Gangen efter malede vi baggrundsfelterne. Samme regel med maling her, kun blande på billedet og flere farver på hvert felt. 

Da de malede baggrundsfelterne skulle de være opmærksomme på at man skulle kunne finde bogstavet igen - det måtte gerne være meget camoufleret, men måtte ikke gå helt i et med baggrunden. Hvis det skete kunne de sætte få hvide streger i bogstavet for at hjælpe beskueren med at finde det igen. 

 

Det var nogen enormt stolte unger der gik derfra med deres alfabeter. 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.569 andre er allerede tilmeldt