Blog
0   8

Stigning i børn med diagnoser; skyldes det den akademiserede skole og det effektiviserede samfund?

Abonner på nyt om Folkeskolens håndværk og design-rådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Vores børn mistrives og får stillet diagnoser som aldrig før. Her er mit bud på én af årsagerne til det.

Stigning af diagnoser

Den anden dag fandt vi ud af det faktum, at der er sket en massiv stigning i antallet af børn med diagnoser. Jyllands Posten kunne fortælle, at mere end hver 7. barn får en psykiatrisk diagnose. Hvert 7. barn! I artiklen kan vi læse, at en af årsagerne til stigningen er, at: 

"forældre, skoler, børnehaver m.fl. er blevet bedre til at opspore børn med psykiatriske lidelser"

Jeg er helt sikker på, at det er én af årsagerne til den triste udvikling. For der er ingen tvivl om, at der er en perlerække af årsager til vores børns og unges mistrivsel. 

Artiklen fortsætter under banneret

En lommefilosofi

Jeg har en lommefilosofi om en anden af årsagerne. Flere har kommenteret på udviklingen, med at pege fingre af vores øgede brug af telefoner og tablets. Men det er, i min optik, det nemme at pege på. Det mere interessante er at spørge, hvorfor vi har så stort et behov for at bruge skærmene?

Er det et tegn på, at vi i familierne er så stressede, når vi kommer hjem fra arbejde og skole, at vi ikke har overskud til at være sammen? Og her mener jeg både stressede og trætte forældre, der efter en lang dag på et arbejde (der med høj sandsynlighed har fået sparekniven et eller andet sted), bare finder det nemmere, at stikke børnene en iPad, end at lade dem være med i de praktiske gøremål? Og børn der er stressede, efter en alt for lang skoledag, i den akademiserede skole? 

En skole der igennem de sidste mange år har været udsat for en udslusning af de praktiske fag, pga den massive fokus på den boglige faglighed. En skole der derfor har været med til at skabe en stor bunke børn og unge, der mistrives i skolen. Bl.a grundet både længden af, og indholdet i, skoledagen.

Når de elever kommer hjem er de, som skrevet trætte og umotiverede, hvorfor det nemmeste er, at lukke sig inde med en skærm. Selvom de voksne omkring børnene nok egentlig godt ved, hvad der er det bedste. Men vi orker ikke at gøre det bedste, fordi vi selv, (tadaaa) også er trætte og brugte efter en lang dag i det effektiviserede samfund.

Jeg mener i den grad, at den lange skoledag, den akademiserede skole og det effektiviserede samfund er en af grundende til, at vores børn og unge ikke trives. Om det kan føre til en direkte diagnose, skal jeg ikke kunne sige. Men at det er en af årsagerne til det, sammen med eks. præstationskulturen, de (manglende) menneskelige relationer hjemme og i skole, forkælede elever, o.lign. er jeg ikke i tvivl om.

https://jyllands-posten.dk/premium/indland/ECE11953857/flere-end-hvert-syvende-barn-faar-en-psykiatrisk-diagnose/


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.303 andre er allerede tilmeldt

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.729 andre er allerede tilmeldt

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
739 andre er allerede tilmeldt

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
814 andre er allerede tilmeldt