Billedbøger

Priscillas forunderlige rejse

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Kåre Bluitgen

Idé og illustrationer: Marie Gjessing

28 sider, 148 kroner

Mellemfolkeligt Samvirke

Theis og Laura sidder sammen med deres bedstemor i køkkenet og råhygger. 'Jeg kunne godt tænke mig et chokoladevandland', indleder Theis, og så springer en forunderlig historie ud af råhyggen.

Bedstemor fortæller om kakaobønner. Børnene blander sig i hendes fortælling med navne på børn, der aldrig har smagt kakao, med kløvede elefanter, med giftige slanger og med en pige, der skjuler sig i en kakaobønnesæk til Danmark.

Bedstemor spiller med på fortællelegen. Og efter 28 sider er læseren blevet en del klogere på kakaobønner, fremstilling af chokoladefrøer og gode historiers opståen.

Fortællingen er illustreret med farveglade tegninger og collager, de fleste holdt i den grotesk grimme stil. Især collagerne fungerer med samme finurlige sammenstød mellem realisme og spontane indfald som fortællingen. I en del af de øvrige billeder har grimhedens æstetik en tilbøjelighed til at kippe over i karikatur: En kipning, der efter min mening forstyrrer fortællingen.

Men alt i alt et forfriskende eksperiment udi ulandsoplysning og fortælleteknik til skolens børn på yngste og mellemste trin; et eksperiment, skolens børn med udbytte vil kunne imitere.

Jens Raahauge