Lærernes lave status

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ambassadør, læge og dommer er de job, der indtager de tre øverste pladser i en svensk rangordning af 100 forskellige stillingsbetegnelsers status, skriver det svenske fagblad, 'Skolvärlden'. I bunden af listen ligger gadesælger, havnearbejder og rengøringsassistenter.

Lærere i de større klasser ligger på en 52.-plads efter kunstnere, men før rejseledere, akupunktører og elektrikere. Pædagoger ligger på en 65.-plads, og gymnasielærere ligger på en 44.-plads.

Det er forskere fra sociologi ved Göteborgs Universitet, der har set på status og erhverv. I undersøgelsen indgår også en bedømmelse af 20 såkaldte professionserhverv. I rangordningen af professioner ligger læger, professorer, dommere, advokater og civilingeniører i top, mens jordemødre, gymnasielærere, lærere, socialarbejdere og bibliotekarer ligger i bunden.