Anthon Tishengoma

Af Mikkel Kamp

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Anthon Tishengoma er 27 år gammel og har været lærer et år. Han har en klasse med 230 elever. Alligevel oplevede han efter eget udsagn ikke et praksischok. Inden han blev lærer, underviste han nemlig allerede som uuddannet lærer. Anthon kører i bus i halvanden time hver morgen for at komme på arbejde, og efter otte timers arbejde tager han turen tilbage igen. Han ønsker sig et sted at bo tættere på skolen, men det er svært at få fat i. Han mener også, at der er vigtigere problemer 'Det er et problem, at lærerne ikke har penge nok. Man kan se, at nogle er sultne sidst på dagen. Der er mange, som har problemer med at brødføde familien, og derfor bliver de simpelthen væk fra skolen for at tjene penge på en anden måde', fortæller Anthon.

Som ny lærer får han ikke megen støtte af de erfarne lærere.

'De har ikke tid til det. Alle har så travlt, at de må nøjes med at klare deres egen undervisning', siger han.

Anthon drømmer om, at skolen havde nok klasseværelser, nok møbler i klasseværelserne og en bog til hver elev i hvert fag, Men han tror ikke rigtig på drømmen. Alligevel har der været stjernestunder i hans korte lærerliv. 'Det bedste er, når eleverne består en afsluttende eksamen og på den måde får succes. Så er vi virkelig glade. Men det er også rart, når de forstår noget af det, jeg forklarer', fortæller Anthon Tishengoma.