Nationale test
12   61

Minister skærer igennem: Skolelederen bestemmer, om elever skal til nationale test

Opdateret 24/2 2020 kl. 19.30: Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil har i aften over folkeskolen.dk gjort det 100 procent klart, at det er skolelederen, der beslutter, om en skoles elever skal deltage i nationale test dette forår, efter at testene som følge af fredagens forlig ikke er obligatoriske.

I dag starter bookingen af tider til dette forårs nationale test. Rådmand i Aarhus Thomas Medom opfordrer sine skoleledere til at sige nej til testene. Hvis det altså er muligt - for efter forliget i fredags var det endnu ikke klart, hvem der kan tage beslutningen, skrev folkeskolen.dk tidligere i dag. Senere på dagen fik redaktionen lejlighed til at spørge ministeren direkte:

Efter forliget i fredags er der en del usikkerhed om, præcis hvem der tager stilling til, om en given klasse eller skole skal deltage i de nationale test dette forår. Hvem har beslutningskompetencen?

"Det er skolelederen, der bestemmer det", lød det korte, klare svar fra Pernille Rosenkrantz-Theil. 

Kommunerne er skoleejere

Skoleforligskredsen aftalte i fredags, at skolerne kan vælge ikke at gennemføre de nationale test i år. Når det alligevel kan være uklart, om det er kommunalbestyrelsen, der har beslutningskompetencen, skyldes det fokeskolelovens paragraf 40 stk. 2, som siger, at kommunalbestyrelsen fastlægger mål og rammer for skolernes virksomhed. Derfor protesterede kommunernes forening KL for eksempel også, da et folketingsflertal ville forbyde kommunerne at fortsætte med bindende færdigheds- og vidensmål i skolen.

I fredags besluttede skoleforligspartierne på Christiansborg, at dette års nationale test bliver frivillige for de fleste skoler. Undtaget er dog de 20 procent skoler med de dårligste eksamenskarakterer i matematik og dansk og en række tilfældigt udvalgte skoler, som skal gennemføre test for at give et billede af det gennemsnitslige niveau på landsplan.

Artiklen fortsætter under banneret

I Aarhus Kommune har alle skoleledere her til formiddag modtaget en mail med en opfordring om ikke at tilmelde sig. Afsenderen er rådmand for børn og unge-området, Thomas Medom (SF), der længe har været kritisk overfor de nationale test. Han giver i mailen udtryk for at han mener at værdien af de nationale test er behæftet med så stor usikkerhed, at elever, forældre og medarbejdere ikke bør pålægges at arbejde med dem.

Uklart hvem som kan træffe beslutningen

Thomas Medom bad Undervisningsministeriet om at melde ud, hvor beslutningskompetencen ligger. Han skrev i en mail, at hvis det var hos byrådet, ville han bede om Aarhus' byråds opbakning til, Aarhus sætter de test i bero, de kan. I samme mail inviterer han sig selv til møde med skoleledernetværket, så man kan tage en drøftelse om emnet.

Senere på dagen gjorde Pernille Rosenkrantz-Theil over for folkeskolen.dk klart, at det er en beslutning, skolelederne kan træffe.,

Skoleleder vil lade lærerne bestemme

På Gudumholm Skole i Aalborg Kommune vil skoleleder Martin Eriksen overlade beslutningen til skolens lærere:

"Overordnet er jeg for test, hvis det er nogen test, man kan arbejde pædagogisk med", siger Martin Eriksen til folkeskolen.dk.

"Men nu er det jo tydeligt, at man ikke kan bruge de nationale test i forhold til at hjælpe det enkelte barn. Så hvis vi skal gøre det, skal det være fordi læreren har lyst til det og kan se et formål med det. For eksempel for at monitorere klassen eller bruge dem til en snak med eleverne om noget. Jeg kommer ikke til at pålægge lærerne at tage dem".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ