Blog
6   117

Lærer i blot halvandet år: ”Jeg overvejer at gå ned i tid”

Abonner på nyt om Folkeskolens danskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

”Én af mine største udfordringer lige fra begyndelsen er at sørge for at opretholde et liv ved SIDEN af arbejdet. Arbejdet fylder simpelthen 90 % af min tid, og mit overskud til egne interesser har været minimalt, siden jeg fik fuldtidsjob som lærer”.

Foto: www.pixabay.com

 

Kan det virkelig passe, at en lærer med blot halvandet år på bagen har overvejelser om at gå ned i tid for at kunne magte opgave?

Velkommen til folkeskolen!

Artiklen fortsætter under banneret

Fem forskellige tyskhold, en berøring med knap 150 forskellige elever om ugen fordelt ud på 5 årgange og 14 forskellige klasser, klasselærerfunktion samt både obligatorisk (dansk) og muligt udtræksfag til afgangsprøver i 9. klasse til sommer. Hvis det ikke kan tage pusten fra selv de mest garvede lærere, så er man vist lavet af noget helt specielt.

Følelsen af konstant at være bagud med planlægningen får min kollega til at gå med overvejelser om at gå på 80 % stilling til næste skoleår. For hvor meget kan man holde til?

 

Et fundament skal opbygges

Jeg bliver trist til mode, når jeg hører nye lærere tænke i disse baner. Man skulle helst have mod på jobbet gennem en nænsom, understøttende og inspirerende indføring i jobbet. Men virkeligheden – uanset om lederne gør deres bedste – er sådan, at man bliver rundbarberet fra start.

Der er rigtig mange børn i klasserne, der er rigtig mange strukturer, der er møder i en uendelighed, differentiering, inklusion, tests, skriftlighed, forberedelse, osv.

Selv garvede lærere mister pusten disse år – så hvordan har vores unge kollegaer det så ikke? De skal først nu i gang med at danne sig et grundlag at undervise ud fra. Et grundlag der tager tid og overskud at bygge op.

 

Kampen mod tiden

Men hvad nu når tiden viser sig ikke at være tilstrækkelig? Hvad hvis vi ender med at miste for mange lærere på det her?

Dygtige lærere vel at mærke.

For mange lærere kvæles, fordi de vil gøre det godt.

Fordi de ikke bare vil levere et stykke halvt arbejde.

Folkeskolen er i risikozonen for at miste et hav af kompetente mennesker, hvis ikke vi finder en løsning i forhold til at passe bedre på nyankomne undervisere…


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.260 andre er allerede tilmeldt