Blog
0   8

Historie og samfundsfag i skøn (Gen)forening

Abonner på nyt om Falihos i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Genforeningen er et kanonpunkt i historie, men hvorfor egentlig ikke bruge det til at arbejde med temaer som kultur, identitet, stat og nation i både historie og samfundsfag?

Den første dag i det nye år 2020 indledte Statsminister Mette Frederiksen med en henvisning til den kommende fejring af grænsedragningen i 1920:

Godaften. I år er det hundrede år siden, Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Nationen blev helet. Sønderjyderne kom hjem. Det skal vi fejre. Dengang – i efterveerne af Første Verdenskrig – stod vores forfædre over for et afgørende valg. Skulle folket følge landet? Eller skulle landet følge folket?

Statsministerens tale tydeliggør, at tiden omkring grænsedragningen i 1920 rummer problemstillinger, som er aktuelle den dag i dag, selvom den er hundrede år gammel. Hvad vil det eksempelvis sige at hele en nation, og hvad består et folk og et land af - dengang som nu?

100-året for grænsedragningen i 1920 er på den måde godt i gang. Mediedækningen vidner om, at genforeningen på ingen måde er glemt, men Genforeningen - er det ikke en lukket fest for Sønderjyder? På ingen måde – Er slaget på fælleden måske en begivenhed kun for københavnere? Nej vel? Falihos har derfor – i samarbejde med Sorry Sister Film - udviklet et læremiddel, hvor eleverne gennem aktivt kildearbejde får et indgående kendskab til nogle af de konflikter, der var i grænselandet både før og efter grænsedragningen. I materialet arbejde eleverne med begreber som identitet, kultur, stat og nation og undersøger både om og hvordan problemstillingerne stadig er relevante i dag.

Artiklen fortsætter under banneret

Materialet er udviklet med støtte fra blandt andre Kulturministeriets og Folketingets pulje til markering af Genforeningsjubilæet 2020. Det er derfor gratis og frit tilgængeligt for alle på Falihos hjemmeside http://www.Falihos.dk (under fanen udgivelser).


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.501 andre er allerede tilmeldt