Blog
0   3

Vandalisme bliver vandaliseret... Og HVAD SÅ?!

Abonner på nyt om Folkeskolens billedkunstrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

"Bristol’s new #Banksy has been vandalised. The protective sheet put over it had already been broken." Stop jer selv!

Ej, Come on!

Banksy og Husk Mit Navn er begge grafitti kunstnere, som nogen på et tidspunkt har besluttet, laver grafitti, altså ulovlig gadekunst, som er så fedt, at det faktisk er okay at vandalisere en andens ejendom alligevel.  

Og nu bliver folk sure, hvis nogen så kan finde på, at lave grafitti op ad eller henover en Banksy. Jeg kan forstå at kunstneren bliver lidt små-irriteret, men sådan er det jo med grafitti. Det hører til genren. 

Artiklen fortsætter under banneret

Det er grafitti, og hele pointen med grafitti er at det er ulovligt at lave, og Banksy gør noget ulovligt, når han maler et værk på en andens ejendom, og det er da lige så ulovligt som, når den næste kommer og maler indover. 

Det er så typisk kunst. Dem der mener at have forstand på kunst, forsøger at begrænse den, fange den og spærre den inde, så kun et fåtal har adgang til den. Men det er altså ikke meningen med street art. 

Lær eleverne, at gadekunst har sit eget liv, at ingen ejer den, udover den person, hvis ejendom er blevet "vandaliseret" eller "udsmykket" om man vil. 

Når I laver forløb om og med "naturkunst", så gør det samme. Lær dem, at det selvfølgelig er bundærgeligt, at den flotte mandala de har lavet ud af skovens blade og bær, ikke lever for evigt, at nogen eller vinden tager den og laver rod i det, men at det er helt okay, for det er en del af genrens liv og en del af det smukke i det. Ingen kan eje det. Ikke engang den som har lavet det. 

Banksy var også kunstneren bag "Pigen med ballonen" som senere blev kopieret og overført til et værk i en stor gylden ramme, af kunstneren selv selvfølgelig. Da værket blev solgt på auktion, kørte det omgående gennem en shredder, som halvt ødelagde værket. Folk til aktionen var i chok, inkl. auktionshuset, og værket blev senere omtalt som det første værk, lavet live foran et publikum. Banksy skulle gennem de sociale medier have sagt, at det var meningen, at hele værket skulle have været igennem, men at der altså gik noget galt.

Køberen ville fortsat gerne betale den fulde pris, og nu er endnu et stykke gadekunst taget ud af hænderne på masserne og ind i den private samling, af en af dem der kan.

Jeg tror, at hele den seance var en provokation til dem, der gerne vil eje (en) Banksy. Men hvad ved jeg?? 

 

Jeg bliver sjovt nok irriteret men finder det også meget underholdende, når nogen prøver at eje, beskytte og nogen gange også flytte gadekunst.

Et andet Banksy eksempel, er det værk han lavede slutningen af 2018, bag på et garage væg, eller nærmere et hjørne af en garage.

Her tilbød byrådet i Port Talbot, altså at beskytte, opbevare og genopbygge ejerens garage, hvis de kunne få lov til at flytte og opbevare værket et mere "praktisk" sted. Det er da hylende morsomt.

Se en hel samling af Banksy gennem dette link 

Det værk man gerne ville hjælpe ejeren af bygningen af med. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.576 andre er allerede tilmeldt