Debat
2   45

Ingen sejre kommer uden kampe!

Er lærerne klar til at stå op for sig selv og hinanden? Eller har KL’s store udrensning fra 2013 fået bugt med alle nej-hattene og moderniseret tankegangen hos de efterladte i en grad der gør dem ude af stand til at forestille sig effekten af en konflikt?

Jeg hører ofte DLF-folk der plæderer for dialogen og samarbejdets vej. Og undres: Jeg oplever total mangel på interesse og dialog fra KL, og samarbejdet har siden lovgivningen af ledelsesretten i 2013 resulteret i et envejsbombardement fra stat og forvaltninger med test, koncepter, målinger og styring. Der er INGEN tillid til fagfolk på gulvet selv kan løse opgaven. Ej heller er der den mindste anger at spore over forløbet i 2013. Man forsøger fra tid til anden at få det til i medierne at se ud som om man fortryder noget, men hver gang det nærmer sig en direkte undskyldning for svig og snyd, så drejer man over i “uheldige sammenblandinger og beklagelig timing”, og styrer rask væk fra at tage ansvar. Det kunne have karakter af at man håber lærerne vil lade sig narre til at tro der bliver undskyldt og at befolkningen vil købe at man intet gjorde forkert? Begge dele kan ikke ske samtidig - sorry to say!

 

Artiklen fortsætter under banneret

Jeg hører også politikere der siger (og her er jeg sådan set enig med dem i deres perspektiv): “Vores opgave er at få mest muligt for skattekronerne”. Det er blevet legitimt for arbejdsgiverne at sige ting der frit kunne oversættes: “Vores mål er at få mest muligt arbejde for færrest mulige kroner”. Men det er fandme længe siden jeg har hørt arbejdstagere tone rent flag og sige: “Vores mål er at tjene flest mulige kroner med mindst mulig indsats”. Og jeg savner det. Jeg brækker mig indvendigt, når jeg hører om “at muligheden for at lykkes med opgaven forringes”. They don’t give a fuck! Al deres New Public Manegement bullshit er et tydeligt bevis på at vores perspektiv på opgaveløsning er dem aldeles ligegyldigt. De har ét spor, deres eget!

De to fremførte ytringer, altså DLF-folk der vil dialog, og KL-folk der vil effektivisere, hører jeg ofte omtalt af kollegaer med en opgivende hovedrysten. Det er som om der skal målfoto til at afgøre hvad de finder værst: At DLF har købt ind på L409 og reformen (på trods af det er brandudsalg af vores rettigheder og fornuft i skoledrift), eller at hele tovholderiet nu ligger hos en flok middelalderlige ridefogeder, som har et fuldstændigt forkvaklet syn på hvor folkeskolen kom fra, hvor den er og hvor den skal hen. 

Desværre ser det ud til at KL-syndromet har fået fodfæste på den måde, at lærerne i 2015 stemte for ‘dialogens vej’ med resultatet i et ualmindeligt tyndt papir der ikke engang var egnet til at tørre sig bagi. Ikke nok med at vi blev tromlet af modparten i 2013, lærerne lod sig narre ud af en konflikt i 2015 ved at blåstemplet et ubrugeligt dokument. Snydt igen!

Da man i 2018 havde en samlet fagbevægelse bag sig, fandt man dælme narresutterne frem igen, og spændte to nyttige idioter for sin vogn i en gigantisk syltekrukke af en kommission, som lige præcis er kommet frem til…? Ingenting! 

  I grove træk stiller kommissionen sig på ruinerne af en konflikt og en fejlslagen reform, og anbefaler, at man gør det til fælles fodfæste! What The Fuck is going on?

  Man kan da ikke undlade at lade lærernes perspektiv komme til udtryk i anbefalingerne, men indrullet i 15 kilometer elastik i metermål sniger man sig frem til at sige det nok ikke er realistisk at lave faste regler for arbejdet, men at det skal udføres rimeligt og forsvarligt. 

Folk har fået nok! De er desillusionerede når de taler om skolens fremtid, men de er også desillusionerede når de taler om deres egen. Det er et trafikuheld i slow-motion, hvor man selv ligger bagbundet i bagagerummet! Alt imens skåler KL’s topfolk i dyre drikke rundt omkring på kloden, mens de sender befalinger ud om mådehold. Det skærer i ører og øjne, men kollegaerne lod sig besnakke i 2015 og 2018 til at stemme ja til tidsudtræk og ‘dialogens vej’. Hvad har det givet os? Intet, udover at toppen i DLF synes der er en bedre stemning når de mødes med KL! Ja det tror da fanden - DLF-toppen er med deres dialog, tillid og utallige nye starter, begyndelser, skoler og pis & papir ved at gå KL’s ærinde: Den størst mulige folkeskole, drevet for færrest mulige kroner! Så at stemningen er bedre nu, er ikke et sundhedstegn, men et sygdomstegn. 

Der er brug for at mobilisere

Nytter det hele overhovedet noget? Får jeg ikke bare en ny tur i mediemøllen, og fire år med tilbagebetaling af løn? 

Det ved ingen - heller ikke DLF-toppen, som nu taler temaer, god skole, rimelighed og tillid. Men de afviser at gøre brug af den musketered, som en fagbevægelse afgav i 2018, og gjorde sig klar til at undlade at forhandle, førend lærerne havde en aftale. Det var da det stærkeste kort overhovedet. 

Anders Bondo skulle da have sparket døren ind til lokalet og råbt af sine lungers fulde kraft:

“Så er rollerne byttet om! Pissemeget tak for sidst. GENINDFØR A08, udbetal aprillønnen 2013, sig undskyld og lov aldrig at gøre det igen, udbetal overtid for det merarbejde der er udført siden 2013. Indfør aldersreduktionen igen. Udbetal løn om natten på lejrskoler. Pil ikke ved vores frokostpause, og leave us the fuck alone!”. 

Derefter skulle han have gået i medierne og erklæret forhandlingerne for sammenbrudte og varslet strejke i fuld skala. En bemærkning om, at modsat resten af fagbevægelsen, så handler det for lærerne ikke om en lønstigning, men blot en aftale om tiden og råderetten over den, så lærernes lønstigninger kunne godt indgå i at få kabalen til at gå op, så ville vi vise resten, at vi også kom til bordet med noget.

Hvis Ikke vi eller andre i fagbevægelsen er villige til at gøre brug af konfliktvåbenet overfor arbejdsgiverne, men som kommissionen anbefaler, kun taler temaer og følger de retningslinjer arbejdsgiverne vil give, så er det faktisk helt slut med at opnå noget som helst gennem dialog og forhandlinger. For så vil de intet give.

 

Men den dag man skal vælge at tage kampen, så rammer virkeligheden. I 2013 husker jeg usikkerheden omkring lånekonstruktionen (iøvrigt genialt), manglende løn, manglende feriegodtgørelse, indkomne regninger og udgifter til daglig drift af husstand som særdeles stressende. Det gjorde mig utryg og nervøs. Derfor forstår jeg godt de medlemmer der ser sig nødsaget til at stemme JA, for at undgå en konflikt og usikkerheden om deres økonomi. 

Og jeg har udtænkt en løsning, som giver friheden til at stemme NEJ til at gøre L409-light til aftale: Spar op allerede nu! Lav en konto og overfør 6,5% de næste 15 måneder, og så har du en månedsløn stående til at kunne finansiere en manglende månedsløn i april 2021!

Nogle vil sikkert sige, at det kan de ikke undvære, og så er der jo muligheden gennem DLF for at låne sig gennem konflikten. Men tænk lige over det: Lærerne er ikke lavlønnede! Pædagoger, sygeplejesker, SOSU’er og andre store faggrupper kigger langt efter vores lønpakke, men overlever. Mon ikke der er steder man kan skære til benet hvis man vil give sig friheden til at kunne sige nej til en dårlig aftale?

Det vil være surt i 15 måneder at spare op, men set i et større perspektiv, vil det være mere surt, hvis L409 ender som en overenskomst vi aldrig kommer ud af. Nogle har mange år på arbejdsmarkedet, og bør overveje, om ikke det er nu, mens fagbevægelsen i øvrigt fastholder at lærerne skal have en aftale, at vi skal give vores forhandlere et klart signal:

FÆLLES AFTALE, LOFT OVER UV-TIDEN OG DE STJÅLNE RETTIGHEDER TILBAGE!

Ellers stemmer vi nej til aftalen og overlader til KL, om de vil tage ansvaret for at kaste de offentlige overenskomster til side og starte en storkonflikt!

 

God kamp!

Thomas

 

PS. Skulle det ende med at vores NEJ! får forhandlerne på anden kurs, og dermed en god aftale, så har opsparringsmodellen den fordel at sommerferien 2021 vil rumme en ekstra månedsløn. God ferie.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ