Blog
0   3

Læsehjælperen - Din hjælp til en god læseoplevelse!

Abonner på nyt om At være lærer i den flersprogede storbyskole i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Den 25. november 2019 udkom artikler på bl.a. DR og Politiken om, hvor skidt det står til i folkeskolen mht. læsning. Vi er kommet længere væk fra at indfri målene, som blev indført med folkeskolereformen, og Pernille Rosenkrantz-Theil mener, at dette er bekymrende. Eleverne er gået fra 72% gode læsere til 70%, hvilket stadig er 10% lavere end det ønskede. Samtidig ved vi, at eleverne læser i deres dagligdag - sms’er, Facebook-opslag, Instagram-posts og artikler på Reddit. Så hvorfor er deres niveau ikke højere, og hvordan kan vi som lærere påvirke dette i en positiv retning?

Af Sine Fessel Møller, Cecilie Bang Urup & Hannah-Elisabeth Haagendrup Andersen

___________________

Løsningen

Vi er tre lærerstuderende, der i forbindelse med et DSA-projekt om at være lærer i den flersprogede storbyskole, har været i kontakt med Tagensbo Skole om deres udfordring med læsning -  mere specifikt i udskolingen. På baggrund af denne kontakt har vi udviklet et løsningsforslag til, hvordan denne problemstilling kan løses. Vi har derfor udviklet en hjemmeside, som eleverne kan gøre brug af derhjemme eller i skolen. Meningen med hjemmesiden er, at eleverne kan gå ind og læse om læsestrategierne, se videoer med eksempler på brug af strategierne og træne deres viden og brug af de forskellige strategier og deres læseforståelse. Idéen er, at hjemmesiden skal fungere som elevernes værktøjskasse, hvor det de skal bruge frem til selve FSA-prøverne ligger samlet.

Artiklen fortsætter under banneret

Baggrunden

Baggrunden for ideen er, at lærerne på skolen oplever, at eleverne har svært ved at udvælge korrekte læseteknikker og -strategier til FSA-prøven. Dette gør, at eleverne ofte vælger den samme strategi til alle opgaver og dermed ikke når dem alle. Dette sker på trods af, at skolen løbende arbejder med læsning, blandt andet i læsebånd, gennemgang af eksempler på tidligere FSA-hæfter,  samt implicit i almenundervisningen i forbindelse med fx litteraturundervisning. Alligevel oplever lærerne, at eleverne er usikre til afgangsprøverne og ikke forstår teksterne og opgaverne.

Tanken bag vores løsningsforslag startede med en her og nu løsning for elever i 9. Klasse, men kan på sigt videreudvikles og tilpasses en specifik skole eller klasse, efter behov.

Fremtidige visioner

Selve hjemmesiden er stadig under udvikling, men fremadrettet er målet bl.a. at få inkorporeret elevernes flersprogethed. Dette kan gøres med hjælp fra eleverne, der i samarbejde med læreren kan oversætte læsestrategierne og de små videoer på hjemmesiden til de aktuelle sprog i klassen. Samtidig vil dette kunne styrke brugbarheden af hjemmesiden, da forældre dermed får mulighed for at hjælpe deres børn med en del af læsetræningen. Ved at have læsestrategierne beskrevet både visuelt og på flere sprog, vil forældre i samarbejde med deres børn kunne træne læsestrategierne på deres modersmål, da strategierne er universelle for læsning. Det er derfor vores håb, at hjemmesiden kan være med til at styrke de flersprogede elevers læsekompetencer på dansk på en måde, der samtidig styrker forældreinddragelse og elevernes autonomi, uden at det koster yderligere tid fra lærerens almene undervisning.

  


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
929 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
461 andre er allerede tilmeldt