Idræt
0   3

Nyt samarbejde: Gamle gymnastiksale skal moderniseres

Kommuner og skoler får nu mulighed for at hente hjælp til at modernisere de gamle gymnastiksale, der ikke lever op til kravene til moderne idrætsundervisning. Bag projektet står tre organisationer. Vinderne skal dog også selv finansiere en del af udgifterne.

Mens idrætsfagets faglighed og status gennem de seneste år er højnet og blevet til et læringsfag som skolens andre fag, står det klart for enhver, der stikker næsen ind i landets mange gamle gymnastiksale fra 60'erne og 70'erne med ribber og tove og lugten af gammel sved og gummisko, at gymnastiksalene ikke er fulgt tilsvarende med tiden.

Det vil organisationerne Dansk Skoleidræt, Lokale- og Anlægsfonden og Danmarks Idrætsforbund nu råde bod på i et nyt partnerskabsprojekt, hvor der er afsat 2.225.000 kroner til at hjælpe skoler og kommuner med at få nytænkt og moderniseret de gamle gymnastiksale, så de bedre lever op til nutidens behov.

Faciliteter lever ikke op til kravene

For problemet er, lyder det fra de tre organisationer, at de gamle gymnastiksale - 1.700 i alt - langt fra motiverer til idræt og bevægelse. De henviser blandt andet til en undersøgelse blandt idrætslærere foretaget af UC Syd i 2018, hvor omkring hver fjerde idrætslærer svarede, at de tilgængelige udendørs- og/eller indendørsfaciliteter "i ringe grad" eller "slet ikke" understøtter en undervisning, der lever op til de krav, der stilles af Undervisningsministeriet.

Artiklen fortsætter under banneret

"Der er behov for at se på, hvordan vi kan få moderniseret skolens gymnastiksale, så de i højere grad fungerer som et faglokale på linje med andre faglokaler på skolen. Kravene til idræt og bevægelse i løbet af skoledagen er blevet skærpet, og idræt er blevet et eksamensfag, derfor skal vi selvfølgelig også følge med på facilitetsområdet", siger Torben Hansen, der er udviklingskonsulent i Dansk Skoleidræt.

Samtidig vil en modernisering af de gamle gymnastiksale også give mulighed for et større samarbejde mellem skolerne og idrætsforeninger.

"Det skal være muligt for flere idrætsforeninger at kunne benytte sig af haller og sale, når skolerne ikke bruger dem. Det kræver, at der bliver tænkt langt flere muligheder ind i salene, så det ikke kun er klassiske hal-idrætter, der kan bruge dem, men også idrætter som fx klatring, fægtning og squash", siger konsulent i Danmarks Idrætsforbund, Casper Lindemann.

Dermed håber man også at kunne gøre op med de lange ventelister til forskellige sportsgrene, som især plager store byer, ikke mindst København.

Skoleidræts-forsamlingshus

Ifølge Esben Danielsen, der er direktør i Lokale- og Anlægsfonden, er hensigten at skabe en form for skoleidræts-forsamlingshus.

"Det betyder ikke, at skolernes gymnastiksale skal rives ned, men vi har gode erfaringer med at modernisere utidssvarende faciliteter med beskeden økonomi og plads, så de matcher en bredere vifte af brugere og de idrætstrends, vi ser i dag", siger han.

Skoler og kommuner inviteres nu til at søge om at komme med i projektet, der kaldes "Gamle gymnastiksale - nye muligheder". Efter en national workshop skal resultatet af udviklingsprocesserne afprøves og evalueres. Til sidst vælges fem konkrete gymnastiksale blandt de interesserede. De 2.225.000 kroner fra organisationerne skal finansiere den nationale workshop, hovedparten af udviklingsfasen for de fem projekter samt en del af anlægsomkostningerne. De fem udvalgte skoler/kommuner skal således selv finansiere en del af udviklingsfasen og hovedparten af anlægsudgifterne.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Idrætsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.087 andre er allerede tilmeldt