Blog
3   7

Børn (og voksne) skal forstå gode og dårlige data

Abonner på nyt om Digitalt Selvforsvar i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Alt for mange unge får delt fotos og tekst om sig selv, som de ikke bryder sig om. Derfor lærer vi dem at være offentlige mennesker og tænke som en dygtig ansvarlig journalist.

Op mod en tredjedel af de unge, vi står overfor i lokalet på den københavnske folkeskole, siger via en anonym quiz har oplevet at få delt noget på nettet, de ikke bryder sig om. En tredjedel. Kun 60% af dem kan sige, at det har de ikke. Nu er det kun 50 elever, der har svaret på vores spørgsmål, men selv om tallet er lavere blandt alle børn (og voksne), er det alt alt for mange.

Vi  møder mange børn alderen 12 – 16 år på folkeskolerne, der ikke ved, hvad det betyder at uploade store dele af sit liv på de sociale medier og hvilke konsekvenser, det kan have senere i livet. Ikke at forældre ikke er i samme båd. De færreste forstår, hvad det vil sige at være et offentligt menneske, som vi jo er på alle de store gængse sociale medier, for det, de kalder 'privatlivs-indstillinger' er tomme ord og burde hedde 'social-kontrol-indstillinger'.

Vi - Luise Søe og undertegnede - er for tiden ude på københavnske folkeskoler og undervise i dataforståelse og digitalt selvforsvar finansieret af Københavns Kommune via Åben Skole (der er desværre ikke flere gratis). Her lærer vi dem bl.a. at være offentlige mennesker og at de med deres egen 'avis' - dvs social medieplatform - bør tænke og handle som en etisk ansvarlig journalist, der ikke deler noget om andre, som de ikke har fået samtykke til.

Artiklen fortsætter under banneret

I løbet af vores to timer beretter vi om alt lige fra gode data - de positive mange muligheder der er i data - til dårlige data, altså bagsiden af ikke at have styr på sine data. Hvad det kan have af konsekvenser at dele billeder af andre uden samtykke og skrive ting, der kan misforstås, på sociale medier. Vi har også øvelser og diskussioner og lærer dem at tage nogenlunde kontrol over egne data vha brug af browsere, der ikke tracker dem, brug af adblocker og VPN, hvordan de kan kontrollere deres mobilindstillinger og i det hele tage bruge sund skepsis over alt det, der er for godt til at være sandt. Det handler nemlig ikke om at lade være, men om at vi individer skal være mere smarte med data.

Vores undervisning, som ikke er en løftet pegefinger, men en masse konkrete cases og tips, hjælper forhåbentligt de unge med at tilgå nettet uden at ødelægge det for sig selv eller andre. Der er stadig ringe viden om, hvad der sker med data, når vi er på sociale mediet samt hvad demokrati og privatliv er i en datatidsalder og hvorfor begge dele er vigtige.

Du kan finde ud af mere om vores undervisning her og hvis du som skolelærer selv vil på kursus er der gratis tilbud her: dataforståelse.dk

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.073 andre er allerede tilmeldt