Blog
0   33

Billedkunst – (selv-) portræt på flere måder

Abonner på nyt om Jan Thranes tegneblog i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

På læreruddannelsen herunder undervisningspraktikken fik jeg syn for mange forskellige måder, hvorpå man kan arbejde med menneskeskildring og portræt i skolens billedkunstundervisning

Forleden ryddede jeg op på min computer og stødte på en mappe med nogle gamle billeder angående forskellige portrætter i forbindelse med linjefagsuddannelsen. I dette blogindlæg vil jeg præsentere tre tilgange.

1. Illustrationen øverst stammer fra da jeg gik på læreruddannelsen og havde billedkunst som linjefag. Til en af de første mødegange bad underviseren os studerende om at medbringe en række genstande, som fortalte noget om os selv. På denne måde lærte vi noget om både at  udtrykke os vha. af konkrete genstande men ikke mindste så lærte vi noget om hinanden – personerne som vi gik på hold sammen med.

2. Her er der tale om en elev tegning. I et forløb i min undervisningspraktik i indskolingen arbejdede vi med at tegne ansigter – ikke portrætter men forskellige ansigter fx forskellen på at tegne drenge og piger. En af eleverne lavede en tegning af mig! Meget rammende og med fine elementer af portrætlighed. Selvom proportionerne ikke er korrekte (bla. er underansigtet for stort) og næsen er gengivet som en omvendt trekant, så er deltaljer som briller, bakkenbarter og skægstubbe spot on (hvorfra tungen i mundvigen stammer er uvist, men skønt ser den ud – en lærer som gør sig umage?)

Artiklen fortsætter under banneret

3. Dette portræt lavede jeg også på billedkunstholdet på læreruddannelsen. Før jeg startede på lærerstudiet, arbejdede jeg i mange år som bladtegner, hvorfra  man især har fokus på personernes funktion. Dette dobbeltportræt er et forsøg at fange dette – begge tegninger skal hver for sig kunne indgå i en given kontekst. Jeg er især glad for det til venstre, som skal illustrere Helle Thornings exit fra statsministeriet. Tegningen til højre er et mere formelt portræt stadig af Helle Thorning som statsminister (hendes funktion) og ikke som privat person.

4. Endelig et helt naturalistisk portræt – fotografiet taget af mig sig selv i et spejl. Det kan godt være, at det ligner mig, i hvert tilfælde som jeg så ud da fotoet blev taget for nogle år siden – men jeg synes ikke, at det er nær så interessant og siger ret meget om mig sammenlignet med elevtegningen og opstillingen øverst – hvad mener du?


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.674 andre er allerede tilmeldt