Læreruddannerne er storproducenter af viden

Det område, professionshøjskolerne producerer mest viden om, er folkeskoledidaktik, viser en ny evaluering. Den viden bringes videre i danske udgivelser, særligt fagbladet Folkeskolen, mens det er sundhedsområdet, der oftest publiceres internationalt.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Professionshøjskolernes samlede årlige videnproduktion målt på publikationer er blevet halvanden gang større i perioden fra 2013 til 2018 fra 810 publikationer i 2013 til 1.233 i 2018. 

2013 var første år, professionshøjskolerne modtog øremærkede midler til praksisnære og anvendelsesorientererede forsknings- og udviklingsaktiviteter men allerede det år, kom der 810 publikationer med viden fra skolerne, som var produceret før det første særkilte tilskud til formålet. 

Og læreruddannelsen er den af professionsuddannelserne, der producerer mest viden.

"Vi producerer viden, som ofte kan anvendes meget direkte i for eksempel daginstitutioner eller i folkeskolen, hvor den gennem dygtige fagprofessionelle bidrager til at styrke børnene i deres færd gennem livet. Vi er glade for at få bekræftet, at det virker; ikke mindst på grund af et solidt samarbejde med for eksempel kommuner og sygehuse samt universiteterne. Endnu mere motiverende er det, at vi oplever politisk vilje til at styrke vores praksisnære og anvendelsesorienterede forskning. Den opbakning er nødvendig for gennem uddannelse at skabe myndige professionelle, der skaber velfærd, vækst og demokratisk udvikling i samfundet", siger formand for professionshøjskolerektorerne Stefan Hermann i en pressemeddelelse.

Fagbladet Folkeskolen/folkeskolen.dk er det medie, hvor professionshøjskolerne publicerer absolut mest af den viden, de producerer.

 

 

Også når det gælder egentlige forskningsartikler, som kan optages i godkendte forskningstidsskrifter, topper pædagogik og didaktik listen.

 

 

Men det er sundhedsuddannelserne på professionshøjskolerne, der oftest producerer forskningsartikler, der bliver publiceret i internationale tidsskrifter. 

 

 

Læs mere

Rapport: Evaluering af erhvervsakademiers ogprofessionshøjskolers forsknings- og udviklingsaktiviteter