Blog
0   21

Når forældrene skyder med skarpt

Abonner på nyt om Folkeskolens engelskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Kan man opdrage på forældrene? Kan man fortælle dem, hvordan man bør opføre sig overfor et andet voksent menneske, der faktisk bare passer sit arbejde? Jeg ved det ikke. Men jeg ved, at der er grund til bekymring, når flere lærere kan fortælle om respektløs adfærd fra forældrenes side.

Foto: flickr.com/Richard - Nogle gange kan man som lærer godt føle sig angrebet af forældrene 

For snart længe siden skrev jeg et blogindlæg om, hvordan vi som lærere bør reagere på elevernes til tider ret skarpe sprog. Dette indlæg skal dog ikke handle om eleverne. Men om deres forældre. Jeg er inspireret af Folkeskolens tema om netop dette emne. Læs artiklen her.

Artiklen fortsætter under banneret

Der er ingen tvivl om, at vi skal reagere, hvis eleverne opfører sig respektløst over for kammerater eller voksne på skolen. Det er en del af den almene dannelse at lære at begå sig socialt og dermed være anerkendende i sit sprog og sin tilgang til andre. Men hvad stiller vi op med elevernes forældre, hvis de skyder med skarpt mod skolen eller mod os lærere?

Oplevelser fra den virkelige verden

Jeg har været i dialog med en tidligere kollega om nogle oplevelser, hun havde på en skole, hvor hun arbejdede i udskolingen. Og det er faktisk ret skræmmende, hvad man kan blive udsat for som lærer. Se bare her:

  • Efter en skriftlig besked om en episode i undervisningen, hvor eleven har kaldt læreren noget rigtig grimt, er forælderens svar: ”I har heller aldrig haft en særlig god relation”.
  • Midt i undervisningen bliver døren revet op og en meget sur forælder råber ind i klassen, henvendt til læreren: ”Du kan godt komme ud nu! – Vi to har lige noget, vi skal have talt om!” Forælderen var sur over, at læreren dagen før havde bedt datteren om at komme i gang med at lave noget fornuftigt i undervisningen…
  • Til en skole-hjem-samtale, hvor der snakkes om en opgave, som eleven har fået 00 for: ”Hvad fanden er det her for en lorteskole?”
  • I det lokale supermarked, hvor lærer og forælder tilfældigt møder hinanden efter en konflikt, hvor forælderen var sur over, at barnet fik 7 i projektopgaven: Forælder kigger på lærer. Genkender tydeligt, men hilser ikke. Lærer siger ’hej’. Forælder kigger læreren i øjnene, men svarer ikke tilbage.

Kan vi blive enige om, at alle disse nævnte episoder kan karakteriseres som respektløs adfærd fra forældrenes side? Vi taler om voksne mennesker. Voksne mennesker, der burde samarbejde med os om deres barns skolegang. Men hvad stiller vi op? Vi skal ikke finde os i at blive behandlet på den måde, omvendt kan man vel heller ikke opdrage på forældrene. Eller kan man?


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Engelsknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Sproglærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.605 andre er allerede tilmeldt