Blog
0   1

Det store i det små

Abonner på nyt om Stine Clasen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

På en skole besluttede man, at alle klasser skulle starte med et læsebånd på tyve minutter. Man ønskede en fælles start, som var præget af ro og tryghed ved en kendt kontekst for alle.

Spørgsmålet er, hvor detailleret designet skal være i forhold til at sikre, at det også i praksis bliver og opleves som en fælles start på skoledagen for både elever, personale og forældre?

Er det tilstrækkeligt at melde ud, at der er et læsebånd for alle på tyve minutter, eller skal man også fokusere på detaljen og beskrive, hvad man helt konkret forventer, der skal ske i de tyve minutter?  Lige fra om forældrene er velkomne i klassen til, hvor i lokalet den eller de voksne er placeret, og hvilken adfærd de har, imens der læses. Læser de selv og er rollemodeller eller?

Artiklen fortsætter under banneret

Man kunne også gå endnu videre og beskrive, hvor eleverne sidder eller måske ligger eller står, når de læser. Om de må tage læsestof med hjemmefra, eller om det er materiale, der er udvalgt af læreren og ligger parat til dem, når de kommer ind i klassen? På deres egen plads eller alt samlet på et bord?

Og videre endnu til beslutning om, hvad der sker, hvis en elev bliver færdig med sit læsestof, før de tyve minutter er gået. Hvad gør eleven så?

Og videre endnu til stillingtagen til om og i givet fald hvis læsning i tyve minutter skal visuelt understøttes, da hvordan? Med time-timer, piktogrammer, stillemusik, stemmeskala på ingen stemme eller?

Disse overvejelser omkring detaildesign må selvsagt kombineres med respekt for og åbenhed overfor den konkrete elevgruppe og de professionelle. Uanset dette, så understøttes etablering af fællesskaber, hvor alle gør det samme på samme tid med samme formål men på hvert sit niveau og med hvert ’sit instrument' af samme 'partitur' og forventninger til samme.

Aftalte rammer, tydelige rolle- og ansvarsfordelinger og dermed forventningsafstemninger er gode ord, der lover godt. Opgaven i den pædagogiske hverdag er at turde omsætte disse ord til meget konkrete, detaljerede og identificerbare handlinger. Og hertil at have modet til at tjekke løbende, at der fortsat er overensstemmelse mellem ord og handling.

For rammer, logistikker og aftaler har det med at sande til over tid. ’Nu ved alle, nu har vi gjort det længe, nu behøver vi det ikke mere’, er kendte retorikker. Og på den ene side giver det god mening, for al pædagogik må være en dynamisk tilgang til både proces og produkt for at kunne være afsæt for læring og udvikling. Og på den anden side er tydelig rammesætning forudsætning for den nødvendige tryghed til netop læring og udvikling.

Så hvordan balanceres mellem faste rammer og dynamisk indhold, hvor begge dele kontinuerligt evalueres? Her bliver et skærpet fokus på detajlegraden et spændende redskab.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

PPR-netværket er for ansatte og andre med interesse for Pædagogisk Psykologisk Rådgivningsområdet. I samarbejde med Samrådet af Specialpædagogiske Foreninger i DLF. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
620 andre er allerede tilmeldt

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.468 andre er allerede tilmeldt