Ingen ny praktikaftale

Kommunernes Landsforening krævede rådighed over praktiklærernes tid i aleneperioden

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den udskældte aftale om praktiklærernes løn- og arbejdsvilkår fra sidste sommer kommer til at løbe to år endnu. Selvom både Lærernes Centralorganisation (LC) og Kommunernes Landsforening (KL) ønskede en enklere aftale, hvor vejledningstimerne ikke skulle indregnes i lærernes årsplan, brød forhandlingerne om en ny aftale sammen i sidste uge. Kommunernes Landsforening krævede ret til praktiklærernes tid i de timer, hvor den studerende forestår undervisningen alene, og det krav blev blankt afvist af lærerorganisationen.

Der var kaos i mange kommuner, da de studerende skulle begynde i praktik sidste efterår. Mange steder i landet havde man vænnet sig til at finde ud af tingene hen ad vejen, og da seminarierne derfor ikke havde bestilt praktiktid inden 1. april, blev de mødt af et krav om overarbejdsbetaling til de lærere, der skulle have studerende i praktik. I erkendelse af at aftalen først havde ligget færdig lige op til sommerferien, blev LC, KL og Undervisningsministeriet enige om en honorarløsning for det første år og aftalte så samtidig at tage selve aftalen op til genforhandling:

'Vi aftalte, at vi ville genforhandle aftalen set i lyset af de erfaringer, vi hver for sig havde indhøstet. Og vi havde da et stort ønske om at få praktikken ud af arbejdstilrettelæggelsen, så man i stedet kunne få en lokal aftale om et vederlag for praktikundervisning og vejledning', siger konsulent Nils Jørgensen, KL. 'Det, der skilte vandene, var vel prisen. Vi var indstillet på, som LC foreslog, at lægge nogle penge på satserne for praktik og vejledning, og vi pegede så på et sted, hvor der var nogle ressourcer at tage af. Vi har fået en masse tilkendegivelser om, at det er svært at finde noget praktikrelevant arbejde at sætte lærerne til i aleneperioden, hvor de studerende underviser'.

I praktikaftalen fra sidste år er opremset nogle opgaver, som man kan sætte praktiklæreren til i de timer, hvor den studerende forestår klassens undervisning alene. Det er alt sammen arbejde med relevans til praktik. Derimod kan læreren ikke kan sættes til at påtage sig for eksempel vikartimer. Netop nu er der en strid mellem Frie Grundskolers Lærerforening og Undervisningsministeriet om samme emne - ministeriet vil ikke begrænse de private skolers mulighed for at sætte lærerne til at tage vikartimer i aleneperioden, og nu har Kommunernes Landsforening tilsyneladende også fortrudt aftalen på det område.

'Det er en god aftale på det punkt', siger konsulent Hans Henrik Olsen fra Danmarks Lærerforening. 'Praktikken bredes ud på flere skoler og flere lærere en tidligere. Der er brug for tiden til, at lærerne arbejder med vejlederrollen og udvikler praktikaktiviteterne, og der er brug for en bagvagt for den studerende. Det vil være ødelæggende for den nødvendige tryghed om undervisningen, hvis praktiklærerne er optaget af alt muligt andet eller bliver sendt hjem'.

'Det handler om praktikken som uddannelseselement. Vi synes, at det er kvaliteten heri, man skal arbejde med. I øvrigt er varigheden af aleneperioden jo afhængig af mange ting, når den studerende i løbet af perioden i stigende omfang selv skal forestå undervisningen', siger Hans Henrik Olsen. 'Vi gik ind i genovervejelsen på baggrund af de indhøstede erfaringer, hvor der er mere reelle problemer at tage fat i - for eksempel seminariernes forventninger om at inddrage de studerende i andre læreropgaver. Det ville vi gerne være med til at løse centralt, da det har vist sig vanskeligt at løse lokalt'.

Hans Henrik Olsen peger desuden på, at der ligger ressourcer i den nuværende praktikaftale, som ville blive frigjort, hvis man gik over til en model, hvor lærerne fik honorar for praktikopgaven ud over deres almindelige løn og arbejdstid. Den pris, seminarierne betaler for en praktiktime, dækker nemlig ikke fuldt arbejdsgiverudgifterne ved en lærertime.