Blog
0   0

Forstørrelser og samskabelse

Abonner på nyt om Thits Kunstneri i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Forleden dag med mit tegnehold, elever i 4.-6. klasse der elsker at tegne, manglede jeg en kortvarig opgave. Det tog os 2 timer (med en kort pause indlagt). Tiden kan dog kortes væsentligt, hvis man som lærer forbereder kvadratisk papir fremfor, som jeg, at lade eleverne måle, regne og klippe selv. Men jeg havde tid til, at lade dem gøre sig erfaringen med at måle sig frem til bredden på et A4 ark, afsætte mærker og klippe til.

Jeg havde på forhånd printet et billede (det jeg brugte var en gammel tegning fra Alice i Eventyrland), som jeg havde klippet ud i 5x5 cms kvadrater og nummereret A1, A2, A3, B1 osv osv (som et skakbræt) på bagsiden. Der var 20 små kvadrater i alt.

Eleverne fik nu tilfældige 5x5 stykker (her kan man som lærer sørge for, at eleverne får opgaver, der passer til deres ZNU, så alle kan være med). De skulle som det første, skrive hvilket bogstav/nummer de skulle tegne efter, på bagsiden af deres nyklippede kvadrat (der jo var knap 21x21 cm).

 

Så blev arbejdet sat i værk, nogen af de små kvadrater var meget simple og andre langt mere komplekse – så nogen elever nåede kun at lave en forstørrelse, hvor andre nåede at lave tre.

Artiklen fortsætter under banneret

Jeg havde sorteret farveblyanterne, så kun de blå og grønne toner var tilgængelige. En ret nem måde at skabe sammenhæng i det færdige produkt. 

Mens vi tegnede blev der målt med fingre, blyanter og linealer og overvejet hvor store delene på tegningerne skulle være, for at forstørrelsen kom til at passe. Vi aftalte at man ikke måtte afsløre det, hvis man gættede hvad det forestillede. Der var kun en elev, der regnede det ud og det var fordi hun fik en kvadrat med kaninens hoved på – den kunne hun genkende.

Til sidst fik lagde vi puslespillet i fællesskab - først A1, så A2 osv osv. Der var mange "Aaah" og "Nåååh.." udbrud efterhånden som billedet tog form. 

Alt i alt en sjov lille tegneopgave hvor vi arbejdede på et fælles output.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.569 andre er allerede tilmeldt