Open Source-software

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I de seneste uger har diskussionen om de såkaldte 'Open Source'-programmer for alvor ramt landets it-kredse på baggrund af en ny rapport fra Teknologirådet, hvor det offentliges besparelse ved at anvende denne type software beregnes til at være flere milliarder kroner årligt. 'Open Source' betyder egentlig 'åben kildekode', som henviser til, at programmerne frit kan ændres og forbedres, men fordelen er først og fremmest, at langt de fleste af disse programmer er gratis. Det gælder ikke mindst styresystemet Linux, der kan erstatte Windows og gør det muligt at anvende en lang række fuldt funktionsdygtige og gratis programmer som tekstbehandling, regneark. Modstandere af Open Source-programmer hævder, at de sparede omkostninger hurtigt ædes op af udgifter til drift og vedligeholdelse, mens tilhængere omvendt peger på, at Linux, der for få år siden kun var for tekniske eksperter, i dag er stort set lige så nemt og enkelt at installere og arbejde med som Windows. Til gengæld er det altså gratis, og brugerne bliver ikke afhængige af Microsofts monopol.

I Danmark er de statslige myndigheder endnu tilbageholdende med at sætte konkrete initiativer i gang. Sådan er det ikke i vore nabolande. Fx har den norske stat sat fokus på Open Source ved at støtte flere initiativer, herunder Skolelinux, der målrettet sigter på at skabe en nem helhedsløsning til de norske skoler. Herhjemme arbejder en lille gruppe frivillige i Nordjylland for det samme i projektet GnuSkole. Ifølge deres hjemmeside inddrager de meget gerne flere i dette arbejde, og de har ikke kun brug for teknikere, men også for oversættere.

www.tekno.dk

www.skolelinux.no

www.gnuskole.dk